Problemen på linje 720 i Kullavik och Särö har återigen blossat upp. Nu satsar kommunledningen på fler åtgärder. Bild: Lisa Henricson
Problemen på linje 720 i Kullavik och Särö har återigen blossat upp. Nu satsar kommunledningen på fler åtgärder. Bild: Lisa Henricson

Fler insatser ska skapa trygghet

Trots insatser fortsätter stöket och trakasserierna mot chaufförer på bussarna i Särö och Kullavik. Den politiska ledningen i Kungsbacka satsar nu på fler åtgärder för att få bukt med problemet.

ANNONS
|

Linje 720 från Kungsbacka till Särö och Kullavik har genom åren utsatts för ägg- och stenkastning vid flera tillfällen och haft bekymmer med resenärer som inte betalar. Den senaste tiden har problemen återigen fått stor uppmärksamhet då en av chaufförerna på KE's bussar berättat om sitt arbetspass för två veckor sedan då ett ungdomsgäng spottat, skrikit och vägrat betala.

"Mer trygghet på bussarna"

Efter den senaste incidenten vill politikerna nu ta krafttag för att stoppa stöket. I början av veckan kallade kommunalrådet Fredrik Hansson (C) därför till ett möte med bussbolagen, Västtrafik och tjänstemän från kommunen.

– Vi måste se vad vi kan göra för att skapa mer trygghet på bussarna. Vi kom bland annat fram till att Brottsförebyggande rådet ska ta initiativ att tillsammans med skolan bjuda in till ett möte i Särö. Vi har haft det i Kullavik tidigare och efter det startade nattvandring där och problemen minskade. Det finns även en föräldraförening i Särö som bedriver nattvandring, vilket vi tycker är mycket positivt.

ANNONS

Förhoppningen: Fler kontrollanter

Andra åtgärder som diskuteras är att representanter från Kungsbacka kvinnogrupp, som redan idag försöker skapa trygghet i kollektivtrafiken, ska åka mer på de drabbade bussturerna under helgerna. Förhoppningen är också fler kontrollanter från Västtrafik under våren.

– Vi ser att det här är ett attitydsproblem och att det även är många vuxna som inte betalar. Och ungdomar gör ju som vuxna gör, inte som man säger.

Fredrik Hansson vill också att kommunen undersöker möjligheterna att erbjuda ungdomarna en mer meningsfull fritid. I Vallda har kommunen exempelvis aktiviteter i idrottshallen på fredagar och lördagar och Fredrik Hansson säger att något liknande skulle kunna starta i även i Särö.

Fått hjälp av polisen

Magnus Elofsson, vd på KE's bussar hoppas att insatserna ska ge effekt. Tidigare har bussbolaget fått hjälp av polisen med bevakning, joursystem för chaufförerna har förstärkts och en extra buss har satts in för att snabbt kunna rycka ut.

– Det här handlar om chaufförernas arbetsmiljö och resenärernas säkerhet. Men jag tror att vi kan stävja det nu annars får vi ha ytterligare möten med kommunen och Västtrafik.

Miljöpartiet i Kungsbacka har tidigare tagit upp frågan om oroligheterna på buss 720 i Kullavik och Särö. I en interpellation ifrågasätter partiet vad kommunen gjort för att förebygga problemen. Frågan ska besvaras under nästa möte i kommunfullmäktige.

ANNONS

ANNONS