Flera företag kräver tillbaka pengar från Giving people efter P4 Västs avslöjande.
Flera företag kräver tillbaka pengar från Giving people efter P4 Västs avslöjande. Bild: Giving people/TT

Fler företag kräver tillbaka pengar från Giving people

Välgörenhetsorganisationen Giving people har tvingats betala tillbaka över 800 000 kronor till företag som donerat pengar. Detta sedan P4 Väst avslöjat att bara en bråkdel har gått till det utlovade syftet.

ANNONS
|

Det var i början av december som P4 Väst avslöjade att Giving people inte levde upp till sina löften. En granskning av välgörenhetsorganisationens årsredovisningar visade att endast fyra procent av pengarna som kommit in dittills gått till behjärtansvärda ändamål. Resten har bekostat bland annat löner och administration, eller bundits upp i en stiftelse.

– Jag håller med om att informationen på vår hemsida varit bristfällig. Främst tycker jag att vi borde förklarat att det är en avkastningsstiftelse, och varit tydligare med avsikten för stiftelsen, har Giving peoples grundare Linda Hellquist tidigare sagt till GP.

Nu vill flera av de företag som skänkt till Giving people ha pengarna tillbaka. Enligt P4 Väst rör det sig om totalt över 800 000 kronor.

ANNONS

Inte kunnat redovisa var pengar gått

– Vi har krävt och fått tillbaka 90 procent av vår donation, säger exempelvis Santa Marias kommunikationsansvariga Eva Berglie till radiokanalen.

Även Rulla vagn!, som GP tidigare har varit i kontakt med, har fått tillbaka 12 000 kronor.

LÄS MER:Skänkte 12 000 till Giving People – kort före avslöjandet

Givarföretag har också krävt att få veta hur deras gåvor använts. Ett av dem är Uddevalla Energi, som donerade 80 000 kronor öronmärkta till behövande familjer i Uddevalla. Men när företaget bett om en redovisning har Giving people bara kunnat uppvisa kvitton motsvarande 4 000 kronor, berättar P4 Väst.

Även Uddevalla energi kräver nu tillbaka sin donation.

GP söker Giving people.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS