Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fler får återvända till gymnasiet – andra lokala restriktioner förlängs

Gymnasieskolor i Västra Götaland kan från och med nästa vecka ha mer undervisning på plats. Samtidigt förlänger smittskyddet andra lokala restriktioner i regionen.

De lokalt skärpta rekommendationerna skulle ha löpt ut 2 maj, men förlängs nu till 16 maj.

Däremot sker en ändring för gymnasieskolorna. De tillåts, från och med vecka 18, ha upp till två tredjedelar av eleverna på plats fysiskt. Om läget lokalt kräver det kan det dock behöva vara färre än så i skolans lokaler.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren: Fira en smittsäker valborg

Färre coronafall bland unga

Till och med den här veckan har gränsen legat på högst hälften av eleverna. Den nya rekommendationen innebär är alltså mildare.

– Smittspridningen bland unga i Västra Götaland är nu något mindre än tidigare. Därför kan man överväga att öppna upp något mer. Men faran är inte över och det finns tydliga skillnader inom regionen. Fortfarande rapporteras ett stort antal nya fall av covid-19 bland unga i skolåldrarna. Därför vill jag understryka att kommuner och skolor kan, och bör, dra ner ytterligare vid behov, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Folkhälsomyndighetens rekommendationer för studentfirandet 2021

Skarpare än Folkhälsomyndigheten

Bland de rekommendationer som trots allt förlängs finns munskyddsrekommendationen, som innebär att man ska bära munskydd i kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet. Man ska dessutom avstå från icke-nödvändiga resor.

I grunden för de lokala skärpningarna finns flera nationella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser alltså att smittoläget fortsatt kräver en ännu skarpare ton i Västra Götaland.

LÄS MER: Förhoppningen: Trycket på intensivvården kan sjunka

LÄS MER: Höga smittotal i regionen – Göteborg har inte längre störst smittspridning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.