Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Fler bostäder ska byggas i Säteriet

När upprustningen av den övre delen av Säteriet var klar nominerades området till Helgo-priset. Nu fortsätter Förbo att fräscha upp och planerar för ytterligare 200–300 nya bostäder mellan gårdarna.

Säteriet i Mölnlycke är det kommunala bostadsbolaget Förbos enskilt största bostadsområde med drygt 700 bostäder. Nu har de ansökt hos Härryda kommun om att få planbesked för att kunna förtäta Säteriet med ytterligare flerbostadshus. 
– Vi kommer att bygga 51 nya lägenheter i en första etapp och sedan vill vi förtäta med ytterligare 200-300 bostäder, säger Anna Olá, fastighetsutvecklingschef på Förbo.
Tanken är att de ska byggas med en blandad upplåtelseform. 

I norra änden av området har Förbo förberett marken och bygget av de 51 lägenheterna kan troligen starta efter sommaren. Dessutom såldes 2014 mark i området där Tornstaden byggt 40 bostadsrättsradhus.
– När vi sålde marken hade vi ett förbehåll att de som bor i området skulle få förtur till bostäderna. 

Säteriet, som byggdes 1969-72, är ett ganska tidstypiskt miljonprogramområde. Enligt Anna Olá är det mycket stor efterfrågan på lägenheterna.
– Vår erfarenhet är att det bra att få in andra upplåtelseformer än hyresrätter. Det är roligt med sådana här projekt, det blir något annat av det. 

2007 började Förbo rusta upp den övre delen av Säteriet med nya fasadmaterial. Efter det nominerades området till Helgo-priset som delas ut av Statens Fastighetsverk. 
– Även om vi inte vann är vi väldigt stolta över den nomineringen.

Nu håller bolaget även på att fräscha upp den nedre delen på samma sätt. Här pågår fasad- och stamrenoveringar. Mellan gårdarna görs marken i ordning och vissa lägenheter i bottenplan förses med förträdgårdar. Sjöstensmaterialet på fasaden går igen i de nya glasfronterna på balkongerna. Betongen i loftgångarna är utbytt och dörrar och insynsskydd är försedda med träliknande plattor.
– Här håller vi på att färdigställa en aktivitetspark, säger Anna Olá när vi går förbi flera jord- och sandhögar. 

När Förbo firade 50 år 2016 beslutade bolaget att bygga en aktivitetspark i anslutning till något av bolagets bostadsområden i Härryda, Mölndal, Kungälv och Lerum. Vad de ska innehålla ska Förbo ta fram i dialog med hyresgästerna.
På senaste kommunstyrelsemötet togs beslut om att bevilja Förbos planansökan för att förtäta Säteriet. Målsättningen är att upprustningen av området ska vara helt klart 2020.