Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rätt miljö. Fladdermusinventeraren Stefan Pettersson undersökte 2009 beståndet kring Gåsevadsholm i Halland.

Fladdermössen kartläggs

Med hjälp av detektorer ska Lerum och Härryda ta reda på var fladdermössen håller hus. Inventeringen kommer att ligga till grund för kommande vindkraftsetableringar.

För att ta reda på var någonstans det kan tänkas finnas fladdermöss har Lerum och Härryda fått 144 000 kronor från Naturvårdsverket.

- Vi vet att det finns fladdermöss men inte i vilken omfattning eller vilka arter det rör sig om, berättar Maria Magnusson, naturvårdshandläggare i Lerums kommun.

De statliga pengarnas kommer bland annat att användas för att lokalisera de nattliga djurens tillhåll. Kombinationen, vatten, gamla träd och mosaikartade öppna landskap är generellt sett gynnsamma miljöer för fladdermöss.

När djuren väl har hittats kommer de att artbestämmas med hjälp detektorer. De olika arterna använder sig av skilda frekvenser.

Fladdermössen är fridlysta i Sverige. Flera arter år hotade och upptagna på den nationella rödlistan som tas fram av Artdatabanken.

Ett av fladdermusens största hot utgörs av de snabbt växande vindkraftsparkerna. Fladdermusinventeringen i Lerum och Härryda kommer bland annat att användas som underlag vid planering av nya vindkraftsverk.

- På platser där det finns vindkraftverk har en hel del fladdermöss dödats. Man har trott att de flugit rakt in i vindbladen. Men nya rön gör gällande att de kan ha dött av att deras lungor har kollapsat på grund av tryckförändringar, förklarar Maria Magnusson.

.