Fjärrvärme kan bli dyrare i Mölndal

ANNONS
|

- När jag läste det här trodde jag inte att det var sant, jag trodde att det var ett feltryck. Men nej, det var verkligen så illa, säger han.

Christian Schwartz menar att energiföretag som Mölndals Energi, som redan jobbar för minskade utsläpp, nu behöver börja betala för att släppa ut, medan smutsigare industrier tilldelas stora mängder gratis utsläppsrätter.

- Regeringen för en dålig miljöpolitik och en dålig ekonomisk politik. Alla företag borde dra sitt strå till stacken. Deras beslut får så konstiga konsekvenser att man inte förstår hur de tänker, säger Christian Schwartz.

Utsläppsrätterna är ett av EU:s flaggskepp i kampen mot klimatförändringarna, men enligt många kritiker ett hittills långt i från lyckat sådant. När systemet infördes 2005 var tanken att företag som släpper ut växthusgaser ska tvingas betala för detta, men eftersom allt för många utsläppsrätter delades ut, sjönk priserna i botten och handeln med rätterna blev, enligt kritikerna, poänglös.

ANNONS

Därför vill EU minska antalet utsläppsrätter och öka dess värde.

Sveriges regering har nu bestämt att inga gratisrätter ska delas ut till energisektorn. Däremot, menar man, måste svensk tillverkningsindustri, som pressas av hårdare global press, fortsättningsvis tilldelas rätterna för att kunna hålla konkurrenskraftiga priser.

Mölndals Energi, vars fjärrvärmeanläggningar i dag till största delen drivs av torv, känner sig missgynnat. Enligt internationella direktiv, som regeringen följer, ska torv betraktas som ett fossilt bränsle och ingå i handeln av utsläppsrätter. Men i ligan av klimatförorenare ligger torven, enligt Energimyndigheten, någonstans mitt emellan fossila bränslen som kol och olja och biobränslena.

För Mölndals Energi, ett relativt litet bolag, blir de ekonomiska konsekvenserna stora. Elva och en halv miljon kronor kommer det att kosta att kompensera för torvutsläppen och kunderna får förmodligen stå för en viss del, enligt Christian Schwartz.

- Det finns en risk att taxorna påverkas, säger han.

Eftersom torven betraktas som ett fossilt bränsle uppmuntras samtidigt svenska energiföretag att använda kol, som är mer effektivt, menar han.

- Det känns inte alls smakligt. Att torv betraktas som fossilt bränsle leder till den absurda konsekvensen att det blir billigare att elda med kol. Men jag lovar att vi inte kommer att börja elda med kol, det skulle skada vårt renommé som ett miljövänligt företag, säger Christian Schwartz, och hänvisar bland annat till miljardsatsningen på biobränsle vid Riskullaverket, som tas i drift om ungefär två år.

ANNONS
ANNONS