Fixartjänst förebygger fall i hemmen

Över 1 000 personer om året dör och 70 000 skadar sig allvarligt i fallolyckor. Många kommuner har därför satsat på en fixartjänst för att förebygga kostsamma fallolyckor i hemmen.

ANNONS
|

Hälften av alla fallolyckor bland äldre sker i hemmet. Enligt Socialstyrelsen innebär det, förutom ett oerhört lidande för den drabbade, också en stor kostnad för samhället. 2014 uppskattades den summan till 14 miljarder kronor, kostnader för vård och boende på särskilt boende. Och för att försöka minska antalet fallolyckor erbjuder majoriteten av Sveriges 290 kommuner sina äldre invånare hjälp med enklare sysslor i hemmet, så kallade fixartjänster.

– Och allt startade med Fixar-Malte i Höganäs, en briljant idé som smittade av sig till kommunerna som hade allvarliga problem med det här. Det var ett populistiskt förslag och kunde införas utan biståndsbedömning vilket var väldigt smakligt, det blev ingen byråkrati i onödan, säger Maj Rom, projektledare på Sveriges kommuner och landsting.

ANNONS

Maj Rom uppger att man inom SKL har tagit fram planer för hur kommunerna kan arbeta med att förebygga fall bland äldre på kommunala boenden genom systematiskt förebyggande arbetssätt. Det kan handla om att hjälpa till med vardagssysslor men även att sjukvården och särskilda boenden ser över intag av läkemedel hos de äldre, en orsak till många fallolyckor. Hon hoppas också att det kan spridas till hemsjukvården som kommer in i ett tidigare skede.

I Stenungsund har tjänsten funnits sedan tidigare men togs bort för cirka fem år sedan av den då styrande Alliansen. I somras återinfördes den igen efter att det borgerliga styret klivit åt sidan. Kommunen har budgeterat med att tjänsten kommer att kosta 450 000 kronor för 2017.

Hemma hos Inga-Britt Alm i Stenungsund har fixaren Peter Dahllöf tagit av sig arbetsskorna, greppat verktygslådan och begett sig in hennes sovrum där hon behöver hjälp med att sätta upp en ny persienn.

– Jag hade nog gett mig på det själv om inte fixartjänsten fanns, säger Inga-Britt Alm som tycker att det är bra att kommunen tillhandahåller tjänsten.

Själv fick hon syn på en annons i lokaltidningen och ringde dagen därpå. Hennes dotter som jobbar på sjukhus med just fallskador har tjatat på henne att inte själv kliva upp på stolar.

ANNONS

Persiennen har Inga-Britt Alm köpt och Peter Dahllöf ser till att den kommer upp.

– Det är snabba fixgrejer och jag tycker att det är väldigt skönt att man är klar när man går hem, säger Peter Dahllöf som tidigare arbetat administrativt inom kommunen.

Fixartjänsten hjälper bara till med enklare sysslor som att byta lampor, hänga upp gardinstänger och samla ihop sladdar. Den gör inga saker som till exempel hemtjänst eller hanverkare ska göra. Däremot kan fixarna hjälpa till med att gå igenom möjliga risker i hemmen och rekommendera lösningar.

Bo Pettersson (S), kommunalråd i Steungsund är glad över att kunna erbjuda en fixartjänst igen.

– Syftet är att den ska förhindra att man kanske kliver upp på dåliga stegar när man har sämre balans. Men det finns ett moraliskt syfte också, det handlar om livskvalitet och om att kunna bo kvar hemma.

Härryda kommun har haft fixartjänst sedan 2010. Tjänsten är 75-procentig och riktar sig till alla invånare över 75 år. Lena Lager, socialchef i kommunen har inte den exakta siffran över vad en sådan tjänst kan spara in i ökade kostnader för kommunen när äldre har fallit.

ANNONS

– Men om man räknar hela kedjan bortsett från lidandet för den enskilde så sparar vi pengar. Bara en plats på ett särskilt boende kostar 700 000 kronor om året.

Fakta: Fixartjänster

De flesta fixartjänster ligger i kommunens regi. Fixartjänsten utför inga uppgifter som ligger under hemtjänsten eller som det krävs hantverkare för att utföra. Tjänsten är kostnadsfri men materialkostnad tillkommer.

Ale: Från 65 år, vardagssysslor.

Alingsås: Från 67 år, vardagssysslor och teknikstöd.

Bollebygd: Från 70 år, vardagssysslor.

Göteborg: Från 67 år, vardagssysslor

Härryda: Från 75 år, vardagssysslor.

Kungsbacka: Från 65 år, vardagssysslor.

Kungälv: Från 70 år, vardagssysslor.

Lerum: Från 67 år, vardagssysslor.

Mark: Från 70 år eller om du har en funktionsnedsättning, vardagssysslor.

Mölndal: Från 70 år, vardagssysslor.

Orust: Från 67 år, vardagssysslor.

Partille: Från 70 år, vardagssysslor.

Stenungsund: Från 70 år, vardagssysslor.

Tjörn: Från 67 år, vardagssysslor.

Öckerö: Hemfixarna, en frivilligtjänst utanför kommunens regi, hjälper personer över 67 år och funktionshindrade med enklare sysslor i hemmet. Hemfixarna finns tillgängliga för boende på Björkö, Öckerö, Hönö, Hälsö och Fotö.

Många fixartjänster erbjuder också säkerhetsronder för att se över risker i hemmet.

ANNONS