Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Företaget Maritima Odlingståget har ansökt om att odla lax i havet utanför Kungsbacka. Bild: Fredrik Magnusson

Fiskodlare slår ifrån sig kritiken

Företaget som vill etablera laxodlingar i havet utanför Bua och Kungsbacka väljer nu att bemöta kritiken från fiskare och tillsynsmän. Maritima Odlingståget hävdar att odlad lax till havs är framtidens matproduktion.

Entreprenörerna i Maritima Odlingståget, som står bakom ansökan till länsstyrelsen i Halland, anser det är dags att släppa fram laxodling även i Sverige. Skulle deras ansökan godkännas blir det den första fiskodlingen till havs i landet.
Projektledaren Bo Wollter hävdar att de kommit på ett sätt att odla fisk i havet som minimerar risker som att odlingarna ska slita sig och fisken rymma och blanda sig med lokala arter.
– Meningen är att erbjuda odlare att odla i odlingståg ute på havet under säkra förhållanden så de inte går på land när det blir storm. Det här är stora anläggningar så de måste vara välförankrade, säger Bo Wollter.

För knappt två veckor sedan skrev GP om kritiken från fiskare och länsstyrelsens fiskeexpert i Kungsbacka. Den handlade just om risken för rymning och att den odlade laxen skulle förändra det ekologiska systemet i området.
Men företaget vill alltså använda en förankringsteknik som används av ett företag i Nordnorge på betydligt större odlingar. Det som är speciellt är att tågen kommer ligga på svaj, vilket innebär att de kommer att röra sig i sidled efter vindar och strömmar, enligt Bo Wollter. 
– Vi får finna oss i att det kommer att bli vissa fekalier från odlingarna men vi vill minimera dem så mycket som möjligt - det gör vi genom att lägga odlingarna på svaj vilket gör att de sprids ut över ett större område än om det vore fasta odlingar. 

Kristina Sundell är professor vid Göteborgs universitet och forskar om vattenbruk. Hon säger att fiskodling absolut kan vara ett hållbart sätt att producera mat på, bland annat för att fisk är bättre på att omvandla foder till biomassa, alltså mat åt oss, än landlevande matproduktionsdjur. 
Men alla djur bajsar och det kan bli foderrester från matningen, näring som kan utgöra problem lokalt, enligt professorn. Samtidigt påpekar hon att den tekniska utvecklingen för att minska dessa problem går snabbt framåt även för öppna system och att olika tekniker passar på olika platser.
– Med mer slutna system där man renar vattnet både på land och i havet har man också bättre kontroll på utbytet av vatten mellan den odlade fisken och omgivningen, något som också minskar risken för sjukdomar – och därmed risken att sprida smitta, säger Kristina Sundell.

Michael Tedengren, docent vid institutionen för miljö, ekologi och botanik vid Stockholms universitet, planerar att låta studenter följa försöket med laxodling utanför Bua och Kungsbacka.
– Vi måste ju utöka andelen mat från havet och det här kan vara ett sätt. Tanken är också att det här ska vara ett integrerat system i tåget, där musslor renar vattnet på foderrester och alger kan ta hand om näringsämnen, säger han.

Bo Wollter hoppas att fiskodling och småskaligt fiske till havs kommer att gå hand i hand i framtiden och han framhåller att det inte är odling i skärgården som är aktuellt utan längre ut till havs.
– Laxodlingar kommer av miljöskäl inte att godkännas inne i skärgårdar, så i den delen är kritiken från fiskarna helt irrelevant. Det är dags att sluta revirpinka och istället starta ett samarbete där odlingar byggs upp vid sidan av det minskande och osäkra fisket, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.