Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pensionerad redaktör. Med sansat vedmod konstaterar Björn Beckman att hans tidning Yrkesfiskaren nu läggs ned. Bild: Martin Björklund

Fiskarnas tidning går ner i djupet

Tidningsbranschen på Västkusten blir en utgåva fattigare när fiskarnas facktidning Yrkesfiskaren går i graven vid årsskiftet. Det sista numret kom ut i går.

Den ekonomiska verkligheten och ett minskat antal intressenter och prenumeranter ligger bakom det faktum att tidningen Yrkesfiskaren inte längre kommer att ges ut.
– Underlaget för tidningen har minskat rejält och nu är det stopp, säger Bernt Andersson avgående redaktör och tillsammans med Eva-Britt Larsson huvudansvarig de senaste 20 åren.  
Tidningen har i reportage och artiklar sedan 40 år tillbaka fört de svenska yrkesfiskarnas talan i alltifrån medlemsmöten till intervjuer med fiskeministrar och internationella utblickar inom fisket.
– Det är många som beklagar att tidningen försvinner men allt hopp är kanske ändå inte ute. Det finns diskussioner om att ge ut en branschtidning för alla som jobbar med fiske, säger Bernt Andersson.


Yrkesfiskaren startade 1977 av Björn Beckman journalist och ombudsman från Lerum. Innan dess fanns ett antal tidningar för de olika kuststräckorna i landet och till och med en för insjöfiskarna.
– Det enda rimliga var att skapa en enda tidning för alla Sveriges fiskare och så blev det också.
Som mest fanns närmare 7 000 prenumeranter, men i takt med att yrkesfiskarkåren minskat har prenumerantstocken gjort detsamma. 


Tidningen har hela tiden getts ut i Göteborg men haft redaktionen på olika platser, bland annat i Amerikaskjulet och senast i Fiskets hus i Fiskhamnen.
– Det känns lite vemodigt, men tiderna förändras. Fisket och organisationen kring fisket har också ändrats, säger 74-årige Björn Beckman som fungerat som frilansare sedan pensionen och har med artiklar i det nummer som nu blir Yrkesfiskarens sista.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.