Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Henrik Björnsson

Fiskare kan få fängelse efter fusk med fångsten

Flera räkfiskare på Västkusten misstänks ha brutit mot fiskelagen genom att slänga tillbaka små räkor i havet – ett brott som kan ge böter eller fängelse.

ANNONS
|

Under det senaste året har Havs- och vattenmyndigheten (Hav) genomfört riktade fiskerikontrollinsatser för att kontrollera att lagar och regler följs inom specifika fisken, något även P4 Väst har rapporterat om.

Under maj har myndigheten gjort riktade kontroller mot räkfisket på Västkusten tillsammans med Kustbevakningen.

En ny rapport från Hav visar nu att olovligt utkast av den mindre värdefulla råräkan är ett vanligt problem.

– När vi gör den här typen av kontroller där kustbevakningen är ombord på fiskefartygen när trålen tas upp, och gör en genomgång av vad som finns i tråldraget, ser vi ju att det är stora skillnader även vid enskilda fiskeresor, säger Niclas Törnell, chef för avdelningen för fiskekontroll på Havs- och vattenmyndigheten, till P4 Väst.

ANNONS

”Brott mot fiskelagen”

I samband med kontrollerna jämförde Hav och Kustbevakningen fångsten ute till havs med det som sedan kommer till hamnen.

För att maximera vinsten och uppgradera fångstens värde misstänks fiskare ha valt att behålla de större kokräkorna och kasta tillbaka de mindre råräkorna.

– Om man olovligen kastar ut, i det här fallet då räka, är det ett brott mot fiskelagen och kraven på landningsskyldighet, som straffrättsligt kan ge en påföljd på böter eller fängelsestraff i max ett år, säger Niclas Törnell till P4.

Peter Ronelöv Olsson, ordförande Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO), menar att rapporten pekar ut även oskyldiga räkfiskare.

Kan prövas i domstol

– Om det är någon som har gjort ett brott ska de ju ta det vidare. Men vad de har gjort nu, genom att lägga ut det offentligt på sin hemsida, är att de gör en offentlig bestraffning mot alla räkfiskare, säger han till P4.

Nu tittar Havs- och vattenmyndigheten närmre på flera enskilda fall på Västkusten vilket innebär att de dokumenterade fusken kan komma att prövas i domstol för första gången.

LÄS MER:Räkbrist på Västkusten får priserna att rusa

LÄS MER:Hotet mot räkorna är ett hot mot Göteborg

LÄS MER:Marinbiologen som äter allt har skrivit en kokbok

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS