Fiskade makrill – då nappade boniton

ANNONS
|

Per Hillerborg stod vid strandkanten vid Dramsvik, mellan Uddevalla och Ljungskile, tillsammans med några kompisar. De hoppades få en makrill till söndagslunch efter helgens kräftskiva. Och så nappade det. Per Hillerborg fick jobba ordentligt för att få upp firren.

–Ja, den drog ganska bra, säger han. Jag trodde det var en stor havsöring.

Väl uppe ur vattnet var det en fisk han aldrig sett. Ingen annan i sällskapet heller, så det fick bli en efterlysning bland fiskeintresserade vänner. Och snart kom svaret: det är en bonito.

Under sensommaren har den udda fisken lockat sportfiskare till trakterna av Ringhals kärnkraftverk. Enligt fiskejournalen.se rapporterade flera sportfiskare att de fångat den torskliknande arten i både Oslofjorden och vid Bua utanför Ringhals i början på augusti.

ANNONS

Uppgifter om fångster har fortsatt komma in under augusti och septembers första dagar. Både på bloggar och i Facebookgrupper skriver fiskare om hur de fångat bonito.

Boniton är en släkting till tonfiskar och makrillar. Den kan bli upp till en meter lång och väga upp till tio kilo. Det svenska rekordet från 2012 är mer blygsamt 2,6 kilo och 62 centimeter, men fångades just vid Bua.

Den fisk som Per Hillerborg drog upp var ungefär 52 centimeter lång och vägde ett och ett halvt kilo. Det är oklart om fisken tidigare har fångats i Bohuslän.

Boniton är även känd som ryggstrimmig pelamid och är en stimfisk som lever på småfisk och bläckfisk. Den är vanlig i sydligare vatten, som Medelhavet och längs södra Europas Atlantkust.

ANNONS