Joakim Odelberg
Joakim Odelberg

Filmar med havet närmast hjärtat

ANNONS
|

Med filmen om spökgarn fick Joakim Odelberg världens blickar att öppnas för ett globalt slöseri med naturresurser. Det handlar om förlorade fiskeredskap som ligger i haven och påverkar fiskbestånden och plågar djur till döds. Nu finns uppföljaren som ska fortsätta bearbeta världen att ta tag i detta enorma miljöproblem.

– Min egen världsbild förändrades under en dykresa i Thailand 2007, börjar han sin berättelse om hur han kom att bli en uppmärksammad och prisbelönt naturfilmare.

– Vi hade haft en häpnadsväckande naturupplevelse och fått uppleva hur jättemantor kom emot oss som änglar i havet. Jag var hänförd och lyrisk. En man från Göteborg som var med svepte en öl och tackade havet för denna fantastiska upplevelse med att slänga burken rätt ut i vattnet, säger han.

ANNONS

Det blev startskottet för Joakims egen frågeställning om nedskräpning i havet.

– Tillsammans med filmfotografen Peter Isaksson besökte jag de tio mest populära småbåtshamnarna i Sverige och medan Peter fångade den idylliska känslan på land dök jag ner under vattnet och dokumenterade en undervattensvärld nersmutsad av mänskligt avfall.

Bland mycket annat fann de en tippränna utanför en skärgårdsö som folk använde istället för att ta sig till en sopstation. På havsbotten trängdes gamla kylskåp, gräsklippare och mänskligt avfall. Arbetet blev en installation, där undervattensbilder klipptes ihop med land och visades på museum runt om i Sverige.

Att få ihop vatten och land till en helhet har fortsatt och nu är han och bevarandefotografen Tom Svensson, som bland annat arbetar för Nordens Ark ett radarpar med mycket spännande på gång. Närmast en resa till finska Lappland för att fotografera och filma järv.

– I april åker vi till Kina, Peking och Hong Kong och föreläser om illegal handel med hotade djur. Många där tror att elefanter tappar sina betar, så det finns information att leverera.

Att havet blev Joakims främsta engagemang är inte så konstigt. Född i Göteborg och uppvuxen i Ljungskile fick han sitt första cyklop som treåring och tog dykcertifikat vid tio.

ANNONS

– Havet är jordens lungor som ger liv. Fungerar inte havet fungerar ingenting. Jag vill att nästa generation ska få det lika bra som vi eller bättre, beskriver han sin drivkraft.

I familjen Odelberg fanns förutom en pappa som var polis och en mamma som var hemma med tvillingbrodern Jesper och storasystern Pia. Engagemanget är något de har gemensamt. Jesper är i dag politiker för Vänsterpartiet och Pia är verksamhetsledare för Göteborgs rättighetscenter. Joakim Odelberg understryker att han är politiskt obunden, men att det han gör blir politik.

– Det spelar igen roll om du är miljöpartist eller moderat. Miljöfrågorna berör alla.

Joakim Odelberg

Ålder: 43

Bor: I ett soldattorp i Ljungskile

Familj: Gift med Emma, inredningsarkitekt och dykinstruktör. En rottweiler och en katt.

Gör: Naturfilmare och föreläsare. Hans uppdragsgivare är bland annat Världsnaturfonden, Hav och vatten myndigheten, SVT, Håll Sverige rent och Baltic Sea 2020.

Bakgrund: Är uppvuxen i Ljungskile. Har bott i Göteborg, Stockholm och sju år i Asien. Träffade sin brittiska fru i Thailand och flyttade på hennes initiativ tillbaka till Ljungskile för ett och ett halvt år sedan.

ANNONS

Joakims tips

Joakim Odelbergs tips för en miljövänligare livsstil

- Köp inte vatten på flaska. Skaffa EN flaska och fyll på med kranvatten.

- Panta flaskor och burkar.

- Ta hand om ditt skräp. Varje år hamnar mellan sju och tio miljoner ton skräp i havet. Havet blir ett sopberg och plasten är värst. 98 procent av alla stormfåglar i Nordsjön har plast i magen.

- Släng inte fimpar i naturen. De innehåller plast och livsfarliga tungmetaller.

- Skaffa en tygpåse istället för att köpa en plastpåse varje gång du handlar.

ANNONS