Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Filmade när de klättrade upp i mast - nu döms de

Ungdomarna filmade när de klättrade upp i Häglaredsmasten utanför Borås och lade ut videon på internet. Åtta dagar senare rasade masten. Nu döms pojkarna till dagsböter för olaga intrång, skriver Borås Tidning.

I mitten av maj lades en video ut på Youtube. Den visade hur tre maskerade ungdomar klättrade upp till toppen av den 332 meter höga radio- och tv-masten, Häglaredsmasten, på Trollberget i Häglared utanför Borås. Gruppen kallade sig för "Pride of Sweden".
I den över två och en halv minuter långa filmen är personerna maskerade med både huvor och sjalar över ansiktet. De filmar hela vägen från start, till toppen av masten med flera kameror.

Masten knäcktes

Drygt en vecka senare knäcktes masten 100 meter över marken. Den rasade ner i skogen och drog med sig en vajer ur marken. Fallet orsakade en stor smäll som boende i området reagerade på.
– Det såg ut som ett slagfält. Vajern hade slagit upp asfalt, träd och mark, sa Henrik Sterner, vakthavande befäl vid Göteborgspolisen.
Polisen startade genaste en förundersökning rörande sabotage. Teracom, företaget som äger masten på Trollberget utanför Borås, höjde därefter säkerheten på samtliga master i landet. Det är totalt 54 storstationer.

Youtube-film spreds

I samband med detta hade Youtube-videon börjat sprida sig.
En anmälan om olaga intrång upprättades direkt.
I början av juli lämnades en stämningsansökan in rörande grovt olaga intrång. I ett förhör, som Borås Tidning tagit del av, ska en av pojkarna ha sagt:
– Vi kom på det samma dag och tyckte det var häftigt.
De berättade att det tog en och en halv timma att ta sig upp till toppen. Väl uppe så stannade de där i 10-20 minuter.
– Vi ville filma utsikten, men var också nyfikna på hur många visningar vi skulle få, sa en av dem i förhör enligt BT.

Döms för olaga intrång

Och det är just i ungdomarnas egna material som bevisningen mot dem finns. BT skriver att man tagit stillbilder från inspelningen.
Nu har pojkarna dömts för olaga intrång. Straffet - 30 dagsböter á 50 kr.
Ungdomarna var inledningsvis misstänkta för sabotage mot masten men de misstankarna har avskrivits. Masten är ett så kallat skyddsobjekt.

LÄS OCKSÅ: Mastsabotagen: Detta har hänt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.