Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Segern i novelltävlingen har gett Fredrik Lundin inspiration och motivation att fortsätta skriva.

Fick pris för debutnovell

Han fick 10 000 kronor för sin första novell. En debuttaxa många författare bara kan drömma om. Själv drömmer Hulebäckseleven Fredrik Lundin om ett annat kreativt yrke: skådespelare.

Totalt deltog nästan 1 000 gymnasister och högstadieelever i skolprogrammet Prata om alkohols novelltävling på temat trafik och alkohol. Segrade gjorde 18-åriga Fredrik Lundin som går tredje året på Hulebäcksgymnasiets IT-mediaprogram.

Hans vinnarnovell heter God jul och förutom prispengarna som hans klass får dela på kommer novellen att publiceras i en antologi.

– Jag tycker att det är roligt att skriva, men det är inget jag håller på med på fritiden. Novellen såg jag som en rolig uppgift och jag försökte skriva så bra som möjligt, säger Fredrik Lundin.

Tävlingens jury skriver så här i sin motivering: ”Wow! Låter nästan som en ung Dagerman i sitt språk. Har fångat sinnesstämningen väldigt bra och uttrycker sig moget med ett starkt bildspråk – detta är verkligen något utöver det vanliga!”.

Att få ihop novellen tog tre höstkvällar, ungefär två timmars skrivande varje gång.

– Det kändes bra när jag skrev den och jag var väldigt nöjd efteråt. Därför trodde jag att andra skulle tycka att den var OK, men inte att jag skulle vinna tävlingen, säger Fredrik Lundin.

Vinsten har gett honom motivation att fortsätta skriva. Men när han blickar längre in i framtiden, mot livet efter gymnasiet, är det skådespeleri som lockar mest. I skolan har han fått en del beröm för sina insatser även på den fronten och inom kort ska han gå med i teatergrupp i Göteborg.

– Både skådespeleri och skrivande är kreativa verksamheter. Kanske var segern i novelltävlingen ett kvitto på att jag i alla fall har lite fallenhet för saker som kräver kreativitet, säger Fredrik Lundin ödmjukt.