Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Svensson (FI) är djupt oroad över framväxten av högerextrema partier i Europa. Bild: Thomas Johansson
Stina Svensson (FI) är djupt oroad över framväxten av högerextrema partier i Europa. Bild: Thomas Johansson

FI flyttar demonstration den första maj till Kungälv

Det blir ingen första majdemonstration i Göteborg för Feministiskt initiativ. Istället åker man till Kungälv för att manifestera mot Nordiska motståndsrörelsen.
– Jag är jätteorolig över den utveckling vi ser, säger Stina Svensson.

Tidigare år har Feministiskt initiativ tågat från Järntorget och samlats för första majtal vid Milleniumplatsen intill Stora teatern. Och partiet har sökt polistillstånd för samma upplägg i år – men nu har man tänkt om.

Istället kommer man att ha en demonstration och kärleksfest i Kungälv, något Göteborg Direkt tidigare rapporterat om.

Bestämde sig när NMR fick tillstånd

Stina Svensson, gruppledare för FI i Göteborg, berättar att beslutet växte fram efter det att man fått redan på att Nordiska motståndsrörelsen beviljats tillstånd att demonstrera i Kungälv.

– Då kände vi att det är absolut livsnödvändigt att manifestera för ett annat samhälle och att visa att kärlek är större än hat.

Nordiska motståndsrörelsen har även tidigare visat att man vill satsa på Kungälv. Bland annat genom att ställa upp i kommunvalet förra hösten. Valresultatet visade dock att det är en väldigt liten del av Kungälvsborna som stöttar organisationen, som fick totalt 103 röster.

Beslutet har ifrågasatts

Till första maj har organisationen ansökt om att samlas vid Liljedagsgatan/Strandgatan för att sedan marschera längst Strandgatan och Uddevallavägen till Nytorget. Tillståndet gäller mellan 13 och 16.

Beslutet att ge NMR demonstrationstillstånd har ifrågasatts, men polisen motiverar det med att demonstrationsfriheten och yttrandefriheten är stark.

Stina Svensson ser utvecklingen där högerextrema och ultrakonservativa partier vinner mark i såväl Sverige som Europa som djupt oroväckande.

"Vill placera kvinnor i hemmet"

– De här partierna kommer att öka sina platser i Europaparlamentet. Det innebär att demokratin är hotad och framförallt att kvinnors rättigheter är hotade.

Hon pekar exempelvis på att i Viktor Orbans Ungern får kvinnor skattelättnader om de föder fyra barn eller fler, vilket innebär att "kvinnor placeras hemma, istället för på jobbet".

– Jag är jätteorolig för den här utvecklingen. Därför vill vi ägna första maj åt att prata om vad det får för konsekvenser för kvinnor på arbetsmarknaden, vad det får för konsekvenser för hbtq-personer och för demokratin, säger Stina Svensson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.