Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Fettbråk rasar mellan föräldrar och skola

Nyligen bytte kostenheten ut ett antal produkter inom förskola och skola i Lysekils kommun. Det handlar exempelvis om att mellanmjölken tagits bort och ersatts med lättmjölk. Många föräldrar har reagerat på förändringen.

– Det är inte några större förändringar som gjorts när det gäller den mat som serveras i skolor och förskolor, säger Lise-Lotte Svendsen, kostchef i Lysekils kommun. Jag började på det här jobbet för några månader sedan och upptäckte då att kommunen inte följde de nationella kostråden.

De förändringar som har gjorts när det gäller maten på förskolor och skolor innebär att mellanmjölken bytts ut mot lättmjölk och att det numera serveras lättfil och lättyoghurt. Dessutom har Bregott ersatts av ett matfett med 70 procents fett som baseras på omättade fetter. Några andra förändringar har inte gjorts, det rapporterar Bohusläningen.

– Det här handlar inte om att barnen ska bantas utan om att det är viktigt att minska andelen mättat fett i kosten, säger Lise-Lotte Svendsen. Tyvärr har de förändringar som vi gjorts lett till en märklig debatt på bland annat Facebook och just nu sprids massvis med uppgifter som inte stämmer.

Ett stort antal föräldrar har kontaktat Lysekils kommun och framfört kritiska synpunkter sedan de fått reda på att vissa livsmedel bytts ut, skriver Bohusläningen.

Så här står det i ett e-postmeddelande som skickats till kommunen: "Jag vill att mina barn får riktigt smör eller Bregott och inte någon konstgjord kemikalieframställd produkt som margarin."

– Det jag reagerar över är att det inte har skickats ut någon information innan förändringen genomfördes, säger Eva-Marie Leander, utbildad kock och småbarnsförälder. Det finns delade meningar om det är bra eller inte med lättprodukter. Mindre barn behöver fullvärdig kost och jag tror inte det är bra att ge dem livsmedel med olika typer av tillsatser. Däremot är det viktigt att barn vistas ute mer än vad de gör och gör av med energi.

De förändringar som har gjorts baseras på råd från Livsmedelsverket där det bland annat står att man ska använda nyttiga oljor i matlagningen och ett smörgåsfett som baseras på omättade fetter.

– Bregott är ett livsmedel som baseras på smör som är ett mättat fett, säger Lise-Lotte Svendsen.

Några andra råd från livsmedelspolicyn är att man ska äta mer grönsaker, fisk två till tre gånger i veckan, byta till fullkornsbörd, välja magra mejeriprodukter, äta mindre rött kött, minska ner på godis, läsk och andra sötsaker och motionera mer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.