Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolattacken i Trollhättan har krävt två dödsoffer.

Femte person hittills okänt offer för skolattacken

Två personer dog, och två skadades svårt, under vansinnesdådet på Kronans skola i Trollhättan. Ytterligare en elev, ett hittills okänt offer, blev angripen med svärd men klarade sig mirakulöst.

Ju fler förhör som genomförs, desto tydligare blir bilden av händelseförloppet och hur Anton Lundin Pettersson rörde sig i korridorerna och vad han egentligen gjorde.

Enligt utredningen ska en pojke i åttonde klass – som befunnit sig på ungefär samma plats i lokalerna som den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar – ha attackerats.

- Ja, vi har uppgifter som säger att gärningsmannen utdelat ett slag med svärdet mot den unge killen. Han hade tur och träffades på ena armen, dock inte av den vassa sidan utan av den mer platta, konstaterar förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

Utfallet mot pojken resulterade i smärta och en svullnad.

En anmälan om misshandel har därför upprättats.

Övervakningsbilderna från skolan avslöjar också hur den 41-årige läraren, som nu vårdas i respirator på Sahlgrenska, verbalt försökt stoppa Anton Lundin Petterssons framfart.

- Läraren har både reagerat och agerat. I samband med att förövaren lät sig fotograferas tillsammans med de två tjejerna på andra våningen, gick läraren fram och ställde frågor. Han bad Anton att ta av sig masken. Då blev han nedstucken, förklarar Thord Haraldsson.

Läraren lyckades släpa sig ner för trapporna, ut genom entrén och sjönk ner på en gräsmatta utanför skolbyggnaden.

Där påträffades han av den första polispatrull som anlände.

- Mannen tillstånd är fortsatt allvarligt men stabilt, förklarar Lisa Räng på SU:s pressjour.

Den skadade 15-åringen har berättat att det för hans del startade med en tyst, knappt hörbar, knackning på dörren till klassrummet. Han tror att han var den ende som uppfattade det och gick för att öppna.

- Pojken säger att de två tittade på varandra några sekunder och att mannen sedan högg mot honom, säger Thord Haraldsson.

Anton Lundin Pettersons beslutsamhet framskymtar av det brev som polisen funnit bland hans tillhörigheter. Detta indikerar att han inte skulle låta sig stoppas av någonting, inte ens av polisen.

Nu blev det dock ändå så.

De två polismännen avlossade varsitt skott. Ett missade, det andra fastnade i överkroppen på den misstänkte och var dödande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.