Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fem fall av coronavirus bland anställda på sjukhus

På torsdagsmorgonen bekräftades att fem anställda på Varbergs sjukhus är smittade av det nya coronaviruset.
– Det är troligt att det har skett en smittspridning mellan medarbetare på intensivvårdsavdelningen, säger Carolina Samuelsson, sjukhuschef på Hallands sjukhus, under en pressträff på torsdagsförmiddagen.

På torsdagsmorgonen meddelade Region Halland att ytterligare sex personer som arbetar på intensivvårdsavdelningen på Hallands sjukhus i Varberg har testats för coronaviruset. Provsvaren visade att fyra av dem var smittade. Därmed har fem i personalen testats positiva för viruset. Totalt är över 20 personer i regionen smittade.

– Vi tar nu prov på alla medarbetare som jobbat på intensivvårdsavdelningen i Varberg under den senaste veckan, säger sjukhuschefen Carolina Samuelsson under en pressträff på torsdagsförmiddagen.

Det ska röra sig om 70 medarbetare som nu ska testas. Man är i färd med att kartlägga hur många patienter som har passerat intensivvårdsavdelningen under den aktuella perioden, och som också kan behöva testas.

Operationer skjuts upp

"Hallands sjukhus är sedan onsdag 11 mars i stabsläge och arbetar tillsammans med Smittskydd Halland och regional krisledning", skriver regionen i ett pressmeddelande.

Fem fall av coronasmitta har bekräftats bland personalen på Varbergs sjukhus. Bild: Annika Karlbom
Fem fall av coronasmitta har bekräftats bland personalen på Varbergs sjukhus. Bild: Annika Karlbom

LÄS MER: Sats stänger alla gym i två veckor

De som behöver akut vård eller förlossningsvård kommer att tas emot på sjukhuset som vanligt. Däremot ställs icke-högprioriterade planerade operationer in och senareläggs.

– Vi har nu också, för att säkerställa vårt uppdrag som sjukhus till Hallänningarna prioriterat om våra resurser detta. Det innebär att vi under dagen och morgondagen senarelägger ett antal operationer och behandlingar som är av sådan karaktär att de inte är högprioriterade, säger Carolina Samuelsson.

Berörda patienter kommer att kontaktas.

Smittskydd Halland genomför en smittspårning på de både patienter och medarbetare som man bedömer är i behov av provtagning.

LÄS MER: Så klarar Göteborg omsorgen om personalen coronasmittas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.