Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två maskerade män trängde sig in i guldsmedsbutiken.

Fem åtalas för guldrånet

Det är tre dagar kvar till julafton. Klockan är 10.23.13. Dörren till Victorins Guld öppnas och in kommer två maskerade rånare med pistol. Männen ropar: "Lägg er på golvet".

21 december 2015 var som en typisk Varbergsvinterdag; gråmulet med regnet hängandes i luften.

I guldsmedsbutiken var det trots allt julstämning och ur högtalarna spelades det julmusik.

En medelålders man betjänas i kassan av personal, han skrattar, i ögonvrån ser han två personer komma in i butiken.

Plötsligt riktas hans och allas blickar mot två maskerade män. En i glasögon av modell skidglasögon och en annan iförd en mörk rånarluva.

Den julshoppande mannen vid disken hinner knappt reagera förrän han sprayas med rödfärg i ansiktet. Även butikspersonal sprayas.

En av rånarna går bakom disken, tar fram en sportbag och river ner så mycket guldsmycken som han kan.

Liggandes på knä hotas butiksägaren Hans Victorin med ett pistolliknande föremål. Rånaren skrapar med pistolen uppe på hans hjässa.

Så här detaljerat går det att beskriva rånet eftersom Hallands Nyheter har tagit del av den övervakningsfilm som ligger med som bevismaterial i förundersökningen. Delar av filmen finns att se på hn.se.

På onsdagen åtalades fem män, mellan 22 och 26 år, för grovt rån mot Victorins guld.

De kom över smycken till ett värde av 850 000 kronor och flydde från platsen på cyklar.

En ledig polisman som var på väg genom staden för julhandling fick syn på rånarna vid kommunhuset. Han förstod snabbt att de gjort sig skyldiga till brott eftersom en butiksväktare jagade efter dem.

Även polismannen sprang efter och som närmast var han 30 meter ifrån. Han tröttnade och till sist ser han två bilar, där tre andra kumpaner väntade, köra iväg.

I hög fart lämnade bilarna Varberg och på väg ut mot motorvägen ska de ha kört mot rött ljus vid ett tillfälle.

Vittnen rapporterade in till polisen om bilar som kört genom rödljus. Polisen gör bedömningen att bilarna ska kopplas till rånet mot Victorins Guld.

Vid avfarten mot Kvibille stoppade polisen bilarna och samtliga fem personer som greps förekommer flitigt i deras register.

En av männen dömdes i Lunds tingsrätt för rån 2012. Butikspersonalen vittnade om rånaren riktat en pistol mot dem och tryckt den mot deras huvuden och ansikten under rånet.

Åklagaren Klas Lundgren säger sig vara nöjd med bevisningen.

– Vi har övervakningsfilm från butiken, sen har vi vittnesuppgifter från en nästan obruten kedja till att de stoppas på E 6. Två av de som stoppas överenstämmer väl med vad man kan se från övervakningsfilmen.

– Den ena rånarens jacka har anträffats i den bil som han satt i.

Vad tror du om chanserna att få männen fällda för grovt rån?

– Det är väl ett gränsfall om det är ett grovt rån eller ett vanligt rån. Om polisen hittat en skarpladdad pistol som man kunnat knyta tlll rånet hade det varit grovt rån utan problem.

– Men de som har blivit utsatta för rånet uppfattar det som ett riktigt vapen. Sen är rånet väldigt välplanerat, man hyr bilar, skaffar särskilda telefoner och ställer ut cyklar.

– Sen kom rånarna över guld som är värt en hel del på den kriminella marknaden. Det verkar även som de talat med varandra om vad som ska hända om de åker fast för alla säger "inga kommentar" i polisförhör, berättar Klas Lundgren.