Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungälvs kommun tar hjälp av fastighetsbolaget Hemsö för att kunna bygga nya förskolor i takt med befolkningsökningen. Förskolan på bilden är inte Hemsös. Bild: Lina Salomonsson

Fastighetsägare får bygga, äga och sköta nya skolor

Kungälvs kommun låter Hemsö fastighets AB bygga, äga och förvalta tre förskolor, en skola och ett äldreboende. En modell som allt fler kommuner testar för att möta stora behov utan att behöva investera själva.

Fullmäktige, med majoriteten S, C och M i spetsen, sa nyligen ja till ett samverkansavtal med Hemsö AB, Sverige största fastighetsägare av samhällsfastigheter som specialiserat sig på att bygga, äga och förvalta skolor och äldreboenden åt kommuner.
– Vi har hög befolkningstillväxt, stora behov, och rätt så lite pengar. Fram tills nu har vi lånat mycket pengar. Det här är ett sätt att kunna möta behoven och samtidigt se till att våra lån inte blir högre, säger Anders Holmensköld (M), kommunstyrelsens vice ordförande med ansvar för ekonomi.

Målet är att det ska bli billigare än om kommunen bygger och äger i egen regi och samtidigt kunna tillgodose renoveringsbehov och nya enheter utan att det ska kosta kommunen så mycket tid och pengar.
Hemsös vinst är att de får långa stabila hyresavtal med kommunen som kommer hyra lokalerna. I första etappen rör det sig om 25-åriga avtal som enligt Hemsös vd Nils Styf kommer vara fördelaktiga för kommunen.
– Fördelen för kommunen är att de får beprövade, rutinerade metoder. En kommun kanske bygger en skola var tionde år medan det här är vår kärnverksamhet, säger han.

Hemsö får uppdraget att bygga ny F-6-skola i Kode, nya förskolor i Ytterby, Tjuvkil och Kungälv samt ett nytt äldreboende i Ytterby. Dessutom tar bolaget över ägandet och förvaltningen av ett befintligt äldreboende.
Köpeskillingen på mark och byggnader ska baseras på en oberoende värdering och fastställas efter förhandling. Om Hemsö vill sälja fastigheterna i framtiden ska kommunen ha förköpsrätt, men då gäller marknadspris.
Att det blivit allt vanligare att kommuner väljer den här typen av samarbeten med privata fastighetsbolag har Sveriges kommuner och landsting (SKL) uppmärksammat och håller på att ta fram en rekommendation för när det är lämpligt att sälja, hur man ska göra och hur lång avtalstiden bör vara. 
 – Jag tycker det ser bra ut när jag granskat bolagets siffror. I och med att majoritetsägaren är Tredje AP-fonden så är det här våra pensionspengar, så det känns tryggt, säger Anders Holmensköld. 

Men oppositionsrådet Gun-Marie Daun håller inte med. KD, V och SD avstod från att rösta i fullmäktige.
– Vi känner oss inte trygga med det här avtalet. Och det här samverkansavtalet kommer falla om en av delarna faller, det var många frågetecken. Det andas också lite Sovjet, alla förskolor ska se ut på samma sätt, konsekvenserna är inte tydliga, säger hon.
Hemsö har liknande samverkansavtal med exempelvis kommunerna Nacka, Västerås och Luleå.