Roger Lindblom, ordförande för FUB i Mölndal och Torbjörn Stockenborn tycker inte att Mölndals stad har tagit ansvar när det gäller brandsäkerheten i lokalerna där den dagliga verksamheten hölls. Bild: Lisa Henricson
Roger Lindblom, ordförande för FUB i Mölndal och Torbjörn Stockenborn tycker inte att Mölndals stad har tagit ansvar när det gäller brandsäkerheten i lokalerna där den dagliga verksamheten hölls. Bild: Lisa Henricson

Farlig lokal stängdes akut

Räddningstjänsten stängde den dagliga verksamheten i Mölndal på grund av bristande brandsäkerhet. Föräldrar som larmat om situationen riktar hård kritik mot kommunen.

ANNONS
|

– Tänk om det hade börjat brinna. Hur många i den här gruppen hade då kommit ut? säger Torbjörn Stockenborn, som har en dotter som började i den dagliga verksamheten i höstas.

När butiken Forma i Mölndals innerstad stängdes i somras flyttade de som haft daglig verksamhet där till andra lokaler på Frölundagatan i närheten av centrum. Föräldrarna reagerade på att antalet deltagare därmed ökade och Helena Molker Lovén, som även är styrelseledamot i FUB i Mölndal, skickade i början av oktober en lång lista med klagomål till kommunen där hon påpekade att byggnaden, som använts i flera år, inte var anpassad för verksamheten.

ANNONS

Svaret från områdeschefen för funktionshinder var att kommunen kände sig trygg med arbetsmiljön. Han skrev bland annat "Vi följer brandskyddsföreskrifterna och låter det aldrig vara för många personer i lokalerna utifrån dem. Vi uppfattar att lokalerna är ändamålsenliga och att de uppfyller både våra krav och behov".

Gjorde egen kontroll

Men föräldrarna var inte nöjda med svaret utan gjorde en egen brandsyn och skickade dokumentationen till Räddningstjänsten. Drygt två veckor senare beslutade Räddningstjänsten att verksamheten måste stänga omedelbart.

– Det är inte ofta vi ser så här allvarliga brister och vi bedömde det som överhängande fara för liv vid händelse av brand. Därför tog vi beslutet på plats, säger Magnus Ekdal, brandinspektör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Lokalerna var inte utformade för personer med funktionsnedsättningar. Byggnaden saknade bland annat två utrymningsvägar anpassade för rullstolsburna, det fanns inga brandvarnare i källaren och trapphusen var inte brandtekniskt avskilda från övriga delar av huset.

– Det handlar om människor som inte har möjlighet att sätta sig själva i säkerhet och kan jämföras med en förskola, säger Magnus Ekdal.

Bygglov från 1970

Byggnaden var inte klassad för daglig verksamhet, vilket ställer högre krav när det gäller brandskydd. Kommunen har tidigare likställt det med en fritidsgård, som det finns ett bygglov för från 1970.

ANNONS

– Det är väldigt slarvigt. Men tyvärr är man inte förvånad, gruppen med intellektuella funktionsnedsättningar har lägst status i samhället och det finns en enorm kompetensbrist. Man kan fråga sig hur det ser ut i kommunens andra verksamheter inom vård och omsorg, säger Helena Molker Lovén.

Torbjörn Stockenborn stämmer in i kritiken.

– Cheferna i Mölndal har struntat fullständigt i verksamheten. Kan de inte ens ta sitt ansvar när det gäller grundläggande saker som brandsäkerhet kan man undra om de sitter på rätt plats.

I slutet av förra veckan stängde kommunen även en byggnad där teaterverksamheten för funktionsnedsatta höll till, också på grund av bristande brandskydd.

"Har påtalat brister"

GP har sökt enhetschefen för Forma och områdeschefen, som hänvisar till Monica Holmgren, chef på vård- och omsorgsförvaltningen. Hon säger att verksamheten hyr lokaler av kommunens fastighetsavdelning och att de utgår från att deras krav är uppfyllda när de erbjuds en lokal.

Ni bedriver verksamheten, varför har ni inte reagerat på bristerna i brandskyddet?

– Vi har påtalat brister i huset, men varför ingen reagerat på just det här kan jag inte svara på.

Föräldrar klagade ju på lokalen, varför svarade ni då att brandskyddsreglerna följs?

– Jag känner inte till mejlkonversationen och kan inte svara på det.

ANNONS

Enligt Joacim Bernvid, enhetschef på kommunens fastighetsavdelning, handlar det om bristande rutiner när huset på Frölundagatan hyrdes ut.

– Verksamheten har arbetsmiljöansvar och att de ska uppge vad lokalerna ska användas till, men här har det inte fungerat. Sedan dess har vi ändrat rutinerna.

Ska få nya lokaler

Joacim Bernvid säger också att serviceförvaltningen årligen genomför systematiskt brandskyddsarbete av kommunens lokaler, men inte heller då har bristerna upptäckts.

Efter att Forma stängdes, har deltagarna flyttat tillfälligt till Café 9:an i Mölndal centrum. Men enligt kommunen ska de inom kort få nya lokaler, som är brandsäkrade för verksamheten.

– Med tanke på det som hänt ska vi nu se över brandskyddet i alla våra lokaler. Min bild är att vi har en bra daglig verksamhet och det är väldigt olyckligt att det blivit så här, säger Monica Holmgren.

Fakta: Lagen om LSS

  1. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor.
  2. En av rättigheterna, som kommunen ansvarar för, är daglig verksamhet för personer i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig. Källa: Socialstyrelsen
ANNONS