Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Farhågan om sällsynta fågeln: ”Dömd att duka under i Vargön”

En sällsynt rubinnäktergal fick fågelskådare att vallfärda till Vargön. Fågeln skulle egentligen till Asien – men ett navigeringsfel förde den till västkusten.
Ett fel som nu kan bli den sibiriska pippins fall.
– Den är dömd att duka under i Vargön, säger den lokala fågelskådaren Göran Darefelt till TTELA.

En vecka har gått sedan en mycket ovanlig näktergal fick hela fågelskådarsveriges blickar att riktas mot Vargön i Vänersborgs kommun.

Den sibiriska rubinnäktergalen hade siktats på orten, en fågel som tidigare bara observerats en gång inom Sveriges gränser. Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

LÄS MER: Fågeln har aldrig setts i Sverige – Orustfiskare fångade den på bild

– Det är första dagen på 26 år som jag tar ledigt från jobbet. Det har kommit folk från hela Sverige, berättade Pontus Blanch, en av många ornitologer som begav sig till Vargön.

Nyfikna norrmän korsade gränsen

Även norrmän ska ha korsat gränsen för att få sig en glimt av rubinnäktergalen.

– Det här räknas som ett av de största så kallade dragen någonsin inom svensk fågelskådning, säger Göran Darefelt till TTELA.

LÄS MER: Sällsynt fågelart i Torslanda skapar historia

Nu tycks framtiden dock vara högst oviss för den sällsynta fågel från Sibirien. Mycket pekar på att den antingen stryker med i Vargön eller fortsätter sin resa västerut, en resa i helt fel riktning.

Största hoten: Kyla och katter

Anledningen är att just denna rubinnäktergal drabbats av ett fel i navigeringen. Arten flyger söderut varje vinter, mot Sydostasien, men fågeln som nu dykt upp i Vargön har i stället styrt sin kos i västlig riktning.

LÄS MER: Här flyter fågeln från Asien i en Göteborgssjö

Att navigeringsproblemet skulle lösa sig av sig självt är dessvärre högst osannolikt, menar Göran Darefelt.

– Den är dömd att duka under i Vargön. Om inte en katt tar den så kommer den troligtvis att dö av köld, säger han till TTELA.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.