Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Familjeresan blev till en konstutställning

De levde och arbetade i en ateljé under tre månader i Berlin. Nu har familjen samlat sina upplevelser från resan i en konstutställning.

Julia Boström och Kristian Berglund fick sommaren 2015 Västra Götalandsregionens ateljéstipendium, en tre månaders vistelse i Berlin. De tog med sig sina barn, Arvid, Egil och Vidar.

– Vi bestämde oss för att arbeta tillsammans, på lika villkor. Många tankar uppstod i ny miljö och när vi kom så nära varandra, säger Julia Boström.

Utställningen på Galleri Koch i Stenungsund, som har vernissage på lördag, handlar inte om Berlin, utan hur vuxna och barn i en grupp påverkar varandra på olika plan. Med foto, video, skulptur, rumslighet och teckningar får betraktaren en inblick i maktrelationer som kan uppstå.

Allvarsamma lekar och andra berättelser är namnet på utställningen.

– På film försöker vi skildra lekens betydelse, vad vi lär varandra genom lek. Vi undersöker kärnfamiljens strukturer, maktbalanser och obalanser, olikheter mellan familjemedlemmar, säger Julia Boström.

Familjen lekte på olika symboliska platser i Berlin, där muren hade stått och på en nedlagd flygplats där högt gräs hade tagit över på landningsbanorna.

– Vi skapade nya rutiner för att umgås och jobba tillsammans. Varje morgon började vi till exempel med att teckna, säger Julia Boström.

Det förutsätts att vissa i en familj har mer rätt att bestämma. I Berlin fick de tre barnen varsin dag att bestämma över. Egil Boström tog med familjen till ett museum.

– Vi åkte tunnelbana och på museet fick vi lära oss mer om tv- och dataspelens historia. Jag hade också valt en sushi-restaurang i centrum där vi åt middag, säger han.

Arvid tog på sin dag med sig familjen till en skatepark i en av Berlins förstäder. Det blev också ett besök i en gammal stadsdel. När det var Vidars tur att bestämma blev det en tur med tvåvåningsbuss till ett äventyrsbad.

På utställningen har familjen tillsammans gjort foton och teckningar, men även enskilda arbeten. På väggen finns fem lådor som betraktaren kan glänta på. I Vidars låda finns en skulptur av en vulkan och en med en säl.

– Han funderade mycket på hur det var på Grönland och Island så vi sökte tillsammans på datorn, säger Arvid.

Under vistelsen fick alla också tillfälle att göra något eget. Arvid gick en fotokurs, Vidar lärde sig papier maché och Egil testade graffiti med sprayfärg.