Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Familjer fick evakueras vid kraftig brand

En kvinna avled vid en lägenhetsbrand i Halmstad under natten. Övriga boende i trappuppgången fick evakueras, däribland flera familjer.

En kraftig brand utbröt vid tvåtiden natten till fredagen i ett flervåningshus i Linehed, Halmstad.

Räddningstjänst larmades till platsen, och när de kom dit slog lågor ut från ett fönster på andra våningen.

- Vi fick veta att en kvinna befann sig i lägenheten, så rökdykare fick gå in och hämta ut henne, berättar Johan Wallin, ledningsoperatör vid Räddningstjänsten i Halmstad.

Kvinnan, som är i 80-årsåldern, fördes till sjukhus. Hon konstaterades avliden redan vid ankomst till sjukhuset.

En sommarstuga utanför Borås brann också under natten mot fredag. En kvinna är gripen misstänkt för mordbrand och misshandel. Läs här: Sommarstuga utbränd efter bråk

Den kraftiga branden gjorde att hela trappuppgången rökfylldes, och att rök även trängde in i flera av lägenheterna.

- Vi fick ta ut folk från balkonger med stegar, och en del fick hjälp ut av rökdykarna via trappuppgången, berättar Johan Wallin. Röken var så kraftig att de fick använda en revitox, en mask som kopplas till rökdykarnas luft.

Samtliga lägenheter i trappuppgången fick evakueras, sex lägenheter på respektive tre våningsplan. Branden utbröt på våning två.

- Det var ett ganska ovanligt scenario för en lägenhetsbrand, säger Johan Wallin. Det tog betydligt längre tid att släcka och att få ut alla människor. En familj låg och sov, så det tog ett tag att få ut alla.

Linehedsskolan öppnades som samlingslokal för de evakuerade.

- Det var en hel del barn med så det var viktigt att de snabbt kunde få tak över huvudet, säger Johan Wallin.

Utöver den svårt skadade kvinnan behövde ingen föras till sjukhus. Det är oklart när de evakuerade kan återvända till sina bostäder.

- Vissa lägenheter kan de boende nog återvända till rätt snart, andra är mer rökskadade så det kan nog dröja, säger Johan Wallin.

Det är inte känt hur branden startade.