Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falska fartkameran försvunnen

Fågelholken som såg ut som en fartkamera är borttagen. Trafikverket säger att privatpersoner inte bör reglera hastigheten på vägarna på egen hand.

I förra veckan skrev Bohusläningen om den falska fartkameran i Kungshamn som gjorde myndigheter och bilister förvirrade.

Kameran, som var en fågelholk, sattes upp av företagaren Stefan Lindblad efter att han tröttnat på den höga hastigheten på vägen utanför sitt företag.

– Förra året funkade den bra fram tills att ni på Bohusläningen skrev om den. Det förstörde alla mina goda intentioner, sa Stefan Lindblad efter att holken synts uppe även i år.

Nu har holken försvunnit och bilisterna har bara hastighetsskyltarna att anpassa hastigheten efter.

– Jag kan förstå varför någon gör så här, det var ju ett gott syfte. Men om alla skulle reglera hastigheten på vägarna själva skulle trafikanterna till slut inte bry sig. En hastighetsreglerande åtgärd måste vara väl motiverad och genomtänkt, säger Lennart Hellsing som är presstalesman på Trafikverket.

I Kungshamn har fågelholken både hyllats och sågats. Många tycker att den dragit ner hastigheten på den vältrafikerade vägen vilket har känts tryggt, samtidigt som andra inte uppskattat att någon tagit lagen i egna händer.

– Vi sätter hastigheterna på statliga vägar. Om du vill ha avvikande hastighet på en del av vägen är det kommunen och länsstyrelsen du ska vända dig till, de beslutar om sådant, säger Lennart Hellsing.

Bohusläningen har talat med Stefan Lindblad som dock inte vill kommentera händelsen.

Läs mer: Falsk fartkamer är privat fågelholk