Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Falsk polis åtalas för bedrägerier

Mannen ägnade sig åt upprepade bedrägerier - och utgav sig för att vara polis.

En 38-årig Mölndalsbo står nu åtalad i Göteborgs tingsrätt misstänkt för att under flera års tid ha ägnat sig åt bedrägerier och på det sättet kommit över mer än en halv miljon kronor. Dessutom har han utgett sig för att vara polis.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

38-åringen har lurat flera målsäganden genom att påstå att han mot betalning skulle leverera tv-apparater, kök eller högtalare. Men varorna existerade aldrig, och de som betalade fick aldrig återse sina pengar.

Flera av de drabbade uppger att mannen, när han erbjöd köp av varor, utgav sig för att vara polis.

Holländskt konkursparti

En av de målsägande jobbade på en bensinmack och lärde känna 38-åringen när denne blev stamkund. En marsdag 2009 berättade 38-åringen att han och några andra kollegor på polisen skulle åka till Holland och köpa upp ett konkursparti med tv-apparater och ljudsystem, och erbjöd mannen på bensinmacken att ta del av detta. 45 000 kronor betalades, men några tv-apparater dök aldrig upp.

Ett antal målsäganden uppger att 38-åringen exempelvis kunnat visa upp påstådda poliskläder och haft polisradio på i bakgrunden när de ringt honom. Mannen har ofta gjort en stor sak av att han är polis.

Han utgav sig också för att vara polis, och pratade mycket om sitt arbete, när han var i kontakt med sin dotters skola i Kortedala. När en elev på skolan saknades tog 38-åringen kontakt med skolsköterskan och sa att han, i egenskap av polis, skulle ta sig an ärendet. I förhör säger mannen att han aldrig sagt till skolsköterskan att han är polis.

Dömd tidigare

Mannen har tidigare dömts för föregivande av allmän ställning, det vill säga för att han utgett sig för att vara en myndighetsperson.

38-åringen står nu åtalad för åtta bedrägerier för sammanlagt 658 000 kronor.

Mannen nekar till brott.