Falsk läkare fick ut narkotika

ANNONS
|

Tillsammans med en kvinna har mannen använt sig av en förskrivande läkares koder för att sedan lämna in en beställning till apoteket.

Personalen kontrollerade och såg att patienten fått samma läkemedel tidigare - och beställde hem läkemedlet.

Några dagar sedan ringer en man upp apoteket och uppger sig för att vara läkare. Han är inte i tjänst men säger att den kund som beställt läkemedlen har stort behov av dem och att de ska lämnas ut. Han lovar dessutom att ett recept skall komma in följande dag. Han lämnar ett mobilnummer som apoteket kontrollringer till.

I sällskap av en kvinna dyker patienten upp senare samma dag och legitimerar sig. En del av receptet - 15 förpackningar med injektioner samt 250 milligram lösning av det narkotikaklassade preparatet Oxynorm - lämnas ut. Kvinnan kommer sedan tillbaka nästa dag och hämtar resten.

ANNONS

Enligt den Lex Maria- anmälan som gjorts till Socialstyrelsen har ingen legitimationskontroll gjorts när kvinnan kom tillbaka. När receptet sedan aldrig dök upp kontaktade apotekspersonalen den falska läkaren som lovade att skicka in det.

Efter en vecka fick apoteket kontakt med den riktige läkaren som konstaterade att han inte ringt in något recept och att hans förskrivarkod och arbetsplatskod stulits.

Polisen utreder nu och har vissa spår att gå på. Socialstyrelsen granskar samtidigt hur apotekspersonalen hanterat ärendet.

Beroendeframkallade läkemedel där största försiktighet skall iakttas vid förskrivning. Används som smärtstillande medel bland annat vid Cancersjukdomar. Finns som kapslar och oral lösning. Medlet kan ge en rad biverkningar bland annat akta buksmärtor och nedsatt leverfunktion

ANNONS