Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fallolyckor skall minskas

Varje år söker ungefär 84 000 personer i Sverige vård efter att ha fallit. För att minska antalet fallolyckor har staden inlett ett samarbete med folkhälsorådet och Åby vårdcentral.
Vanligaste platsen för fallolyckor är i hemmet, det vet de flesta. Att halka, snubbla eller tappa balansen kan få allvarliga konsekvenser, särskilt för en gammal människa. I en nyutgiven folder "Säkra steg för seniorers goda hälsa" ges nu tips till äldre hur man kan minska risken för fallolyckor, inte bara genom att anpassa hemmet utan även information om hur kost, motion, sömn och mediciner påverkar risken för fall.
Hillevi Funck är folkhälsoplanerare i Mölndal och jobbar med frågan..
Vad är ditt bästa råd för att minska fallrisken?
- Att hålla sig igång både fysiskt och mentalt. Risken för att falla hänger samman med hur stark man är, hur man håller igång kroppen och om man har vänner och bekanta att umgås med. Utan ett socialt aktivt liv har man mindre anledning att gå ut. Livsviljan betyder mycket.
Faller kvinnor och män lika mycket?
- De flesta som faller är kvinnor, men männen skadar sig mer när de väl faller. Det har kanske att göra med att de flesta kvinnor faller i samma plan som de står på - när de vänder sig om i köket eller förflyttar sig mellan rummen. Männen är nog oftare uppe på stegar i trädgården till exempel.
Hillevi Funck rekommenderar också att man ser över vilka läkemedel man tar och rådgöra med sin läkare. Ibland kan kombinationen av olika läkemedel framkalla yrsel. Och det är klart, börjar man få svårt att få med sig benen är det kanske dags att ta bort mattor, se över möblering och ljussättning och organisera hemmet så att saker man behöver ofta är lätt åtkomliga.
I Åby/Balltorp pågår sedan en tid ett arbete med uppsökande rådgivning för äldre över 80 år. En sjuksköterska, en sjukgymnast och en arbetsterapeut kommer på hembesök till de som önskar och informerar om hur fallrisken kan minskas.
- Det har varit ett bra gensvar och det har varit en pigg grupp åldringar de mött, säger Hillevi Funck.
Dels handlar det om de äldres hälsa och livskvalitet men för kommunen är det även en pengafråga. Hur mycket fallolyckorna kostar är inte klarlagt men enligt Hillevi Funck räknar man med att till exempel en höftfraktur utan komplikationer kostar i genomsnitt 250 000 kronor, varav halva kostnaden faller på kommunen.
Projektet fortsätter fram till årsskiftet och därefter hoppas Hillevi Funck på både en fortsättning och spridning.