Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Falkenberg läcker fortfarande – sökningen fortgår

Den kraftiga vattenläckan i Falkenberg är ännu inte identifierad, trots stora sökinsatser under natten. Vattenläckan motsvarar ett badkar som rinner ut var femte sekund.
– Det här är väldigt, väldigt ovanligt och frustrerande. Men Falkenberg kommer inte att bli utan vatten, säger Andreas Eriksson, kommunikationschef på Vivab.

Den omfattande och akuta vattenläckan vattenläckan i Falkenberg upptäcktes av Vivab vid 11-tiden under torsdagen. Ett intensivt sökarbete har pågått sedan dess.

Läs mer: Vattenläckan i Falkenberg: "Det är frustrerande"

Fredagsmorgonens besked från Vivab är detsamma: läckaget är inte funnet (vid 8-tiden).

– Vi kommer att fortsätta gå igenom systemen systematiskt, stänga av och sätta på ledningarna tills vi hittar läckan, säger Andreas Eriksson.

Men att Falkenbergs vattenförsörjning riskerar att sina helt är ingen risk, enligt Eriksson.

– Vi har väldigt gott om vatten i magasinen och vattenverken är mycket bra på att producera vatten och det är väldigt skönt. Sedan är ju vatten ett livsmedel som vi inte vill slösa med, så det är frustrerande.

Läs mer: "Vi har egentligen inte kommit så långt"

Det är enorma mängder vatten som läcker, enligt Vivab: 1000 kubikmeter i timmen.

– Mängden motsvarar 60 liter per sekund, det kan jämföras med att fylla ett badkar på fem sekunder. Så stöter man på denna läcka så märks det, säger han.

Vivab ber falkenbergarna att spara vatten tills läckan är hittad och åtgärdad. De varnar även för att vattnet kan komma att stängas av i perioder under dagen samt bli missfärgat. Då gäller att spola igenom ledningarna och undvika att tvätta.

Allmänheten uppmanas att höra av sig om man ser stora vattenflöden på onaturliga platser. Ring: 0757-27 40 00.

Textens uppdateras

Läs mer: Räddningstjänsten: Vi har en plan för att säkra vår vattentillgång

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.