Kontant. När Muhamed Hadzic berättar om förtjänsten från Faktum minskar det möjligheten att få ekonomiska bistånd. Så agerar ingen annan kommun.
Kontant. När Muhamed Hadzic berättar om förtjänsten från Faktum minskar det möjligheten att få ekonomiska bistånd. Så agerar ingen annan kommun.

Faktum-inkomst sänker hans bistånd

ANNONS
|

Två obetalda hyror och några räkningar slog sönder Muhamed Hadzics liv. Han förlorade sin bostad.

–Sedan är det ingen hyresvärd som vill han en, beskriver han.

Han säljer tidningen Faktum sedan i april. Redan då, på första dagen som tidningsman, såg han att uppdraget skulle kunna hjälpa honom att komma på fötter. Egna pengar gjorde honom tryggare, beskrev han.

Nu är det på väg att vända. Han har en lägenhet i Getinge. Efter nyår börjar han en vårdutbildning.

Hans öde diskuteras på högsta politiska nivå. Kommunens beslut att dra av inkomsterna från tidningen från hans ekonomiska bistånd är unikt. Ingen annan av städerna där Faktum finns hanterar försäljarna så.

ANNONS

Säljer Muhamed tio tidningar tjänar han 250 kronor. Hela beloppet dras av vid biståndsbedömningen. I sak är tolkningen korrekt.

Men Faktums vd Åse Henell tycker att försäljarna ska få en sådan individuell bedömning som socialtjänstlagen faktiskt medger.

–Faktum gör stor socioekonomisk skillnad. Det finns olika skäl att sälja Faktum. Det handlar inte bara om att tjäna några hundralappar extra varje månad. Det handlar också om att bryta sin sociala isolering, att ingå i ett socialt sammanhang och ta steg mot ett självständigt liv, motiverar hon.

Muhamed Hadzic bekräftar:

–  Ensamheten är inte alls bra för någon. Jag åker till stan för att träffa folk även när jag inte säljer.

Inför kommunfullmäktig i kväll har Tania Bengtsson (V) och Stefan Hansson (S) skrivit en interpellation till utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande, Jenny Axelsson (C).

De undrar om kommunen tänker ändra sina rutiner och värdesätta initiativet som försäljarna tar.

–Det vi ser här är ett symtom på ett samhälle som hårdnat de senaste åren, beskriver Tania Bengtsson.

Verksamhetschefen på förvaltningen, Ingrid Nedmark, ser inte att tjänstemännen kan göra annat än att följa regelverket.

–Försäljningen har ett lovvärt syfte, den är väldigt bra för dem som säljer. Men det är helt och hållet en politisk fråga om vi ska undanta speciella inkomster.

ANNONS

I kväll säger Jenny Axelsson nej till ett sådant undantag. Därför frågar Faktums ledning kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) och Ella Kardemark (KD) vad det är som skiljer Halmstad från exempelvis Göteborg och Malmö.

Vem får sälja Faktum? Alla som lever i hemlöshet eller utanförskap och uppehåller sig i Götaland. Tidningen har cirka 600 försäljare i åtta städer, Malmö, Lund, Kristianstad, Helsingborg, Halmstad, Växjö, Jönköping och Göteborg.

Vad tjänar en Faktumförsäljare? 25 kronor per såld tidning. De köper den för 25 kronor och säljer den för 50. Säljarna tar själva ansvar för sitt arbete.

Vad är Faktum? Tidningen grundades 2001 i Göteborg. Intäkterna från tidningen återinvesteras i verksamheten och ska gå till att sysselsätta fler hemlösa och andra i socialt utanförskap.

ANNONS