Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Avgiftsstrid. Fem fackliga organisationer protesterar mot förslaget på kraftigt höjda p-avgifter vid sjukhusen. Bild: Martin Björklund

Fackliga protester mot höjda p-avgifter

Personalen tvingas stå för kostnaderna när sjukhusens parkeringar byggs ut. På sikt kan månadsavgifterna komma att fördubblas mot i dag.

– Vi begriper inte överhuvudtaget resonemanget med att de anställda skall betala skyhöga kostnader för att kunna parkera utanför sin arbetsplats, säger Martin Håland vid Vårdförbundet på Sahlgrenska universitetssjukhuset. 
I dag betalar sjukhuspersonalen 300 kronor i månaden för att parkera bilen utanför Sahlgrenska och Mölndal, samt 280 kronor för Östra och Högsbo. Det förslag som nu ska behandlas av regionens fastighetsnämnd går ut på att höja avgiften successivt för att slutligen hamna på det så kallade marknadsvärdet. Det betyder i så fall en månadskostnad för arbetande på Sahlgrenska och Östra på 640 respektive 600 kronor och i Mölndal 500 kronor.

I dagarna har därför fem fackliga organisationer lämnat in en gemensam protestskrivelse till regionens politiska partikanslier. Facken menar att andra arbetsgivare inte skulle drömma om att låta personalen betala driftkostnader och investeringar av parkeringsverksamheten.
– Volvo eller Ericsson har inga planer på att ta ut sådana avgifter. Vi förväntas betala p-kostnaderna med skattade pengar både via skattsedeln och via en separat avgift. Vi vill med detta brev markera vad vi tycker om avgiftsuttagen. Det här bör man undvika om man vill attrahera och behålla sin personal, säger Martin Håland.

Den infekterade frågan som av facken anses som både unik och som usel personalpolitik kommer att behandlas av fastighetsnämnden i slutet av mars. Nämndens ordförande Anna-Lena Holberg (M) medger att kritiken från facken är stark men hon vidhåller att risken för förmånsbeskattning är stor.
– Det finns enligt Skatteverket ett värde i p-platserna, speciellt i de större orterna vid sjukhus som Sahlgrenska, Mölndal, Borås och Östra. Dessutom har vi politiska beslut att parkeringsverksamheten inte får belasta budgeten utan skall gå jämnt upp. Där sitter vi och vi kommer sannolikt att föreslå en höjning under 2017 om det inte uppstår några tvivel i slutändan. Vi är tvungna att hålla oss till regionens och Skatteverkets regler.

Den föreslagna höjningen för detta år hamnar dock på en lägre nivå med 325 kronor i månaden för parkering utanför sjukhusen Sahlgrenska, Östra, Högsbo och Mölndal, 175 kronor för Kungälv och 75 kronor för Alingsås.
Fackföreningarna tycker att fastighetsnämnden är fel ute när den säger att personalen kan bli förmånsbeskattad för parkeringsplatserna och anser att endast är ett fåtal av regionens p-platser som har ett förmånsvärde.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.