Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fackförbunden Kommunal, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund i Kungälv demonstrerar på torsdag mot fortsatta nedskärningar. Bild: Martina Liljedahl

Facken går samman - tågar mot sparkrav

På torsdag demonstrerar Kommunal och lärarfacken ihop mot fortsatta nedskärningar inom skolan, vården och omsorgen i Kungälv.

Efter flera år av nedskärningar och effektiviseringar har fackförbunden fått nog. Genom att gemensamt kalla ut sina medlemmar med plakat utanför Kungälvs stadshus vill de uppmärksamma vilka konsekvenser de politiska besluten får.
– Det blir färre anställda som ska ha större klasser och fler grupper. Vi ser att resurser runt omkring eleverna försvinner, som exempelvis elevassistenter, elevhälsa och administration. Samtidigt får vi inga vikarier utan medarbetare ska vikariera för varandra, säger Fredrik Dahlberg, kommunombud för Lärarnas riksförbund (LR) i Kungälv.
– Det är Kommunals, Lärarförbundets och Lärarnas riksförbunds medlemmar som får betala och de betalar med sin hälsa, säger Ulrika Winblad, som är ordförande för Kommunal i Kungälv.


Enligt Ulrika Winblad fattas numer ofta beslut som ska genomföras på väldigt kort sikt utan möjlighet till inflytande och påverkan från de anställda. Hon påpekar att det här inte bara handlar om fackens medlemmar utan påverkar alla invånare i Kungälv som tar del av skola, vård och omsorg. 
– Det här är ett tillfälle att lyfta ur vår knutna näve i fickan och säga ifrån, säger hon.
– Vi gör detta tillsammans för det här handlar inte om skola, inte om vård inte om omsorg. Det är generellt. Vi ställer oss upp och talar med en röst. Stopp för besparingar och nedskärningar i välfärden, säger Peter Hvass, ordförande för Lärarförbundet i Kungälv.

Tillfället på torsdag eftermiddag klockan 15.45 är väl valt. Medan demonstrationen pågår beslutar kommunfullmäktige om de ekonomiska ramarna fram till 2023.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.