Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blivande egnahemsägaren Ahmed Salawda, arkitektvolontären Huda Hakky och projektledaren Tinna Harling tillsammans med snickarna Alaa Saed, Raed Turaani och Wissam Al Hallak. Bild: Camilla Moestedt

Fabriken som bygger ihop husdrömmarna

Med inspiration från den svenska egnahemsrörelsen byggs just nu hus på ett fält i Svanvik på Tjörn. Tillsammans med erfarna snickare, arkitekter och volontärer får de som vill bygga sitt eget hus hjälp att förverkliga sin dröm i Egnahemsfabriken.

Projektet, som fått 1,5 miljoner kronor i innovationsstöd från statliga Vinnova, följs just nu med stort intresse av såväl andra svenska kommuner som forskare på Chalmers och RISE. Tanken är att hjälpa dem som har det som allra tuffast på bostadsmarknaden att bygga sitt eget hus för en överkomlig prislapp. Detta genom att bygga tillsammans med erfarna snickare, arkitekter och volontärer.

Målgruppen är både unga, gamla och nyanlända som annars inte skulle ha råd med eget hus. Tanken är också att husbyggandet ska främja gemenskap och integration.
– Förutom att bygga är förhoppningen förstås att detta även ska fungera som en mötesplats där man kan träffas, laga mat och äta tillsammans eller göra andra roliga saker som att odla i växthuset vi byggt här i anslutning till husfabriken, säger Tinna Harling, styrelseledamot i föreningen för byggemenskaper och engagerad i nätverket Möjligheternas ö, som ligger bakom projektet.

Unga, nya och gamla Tjörnbor har sedan projektet drog igång på allvar i maj också tagit tillfället i akt och även anmält intresse att få hjälp att bygga.
En av dem är Ahmed Salawda, själv integrationsstödjare på Tjörn och delaktig i projektet, som tillsammans med Huda Hakky, tidigare arkitekt i Syrien, just nu skissar på sitt blivande hus.
– Jag har precis köpt en tomt i Valsäng där jag ska bygga ett hus på 80 kvadratmeter som jag nu håller på att planera tillsammans med Huda, berättar Ahmed Salawda.

Ett tiotal andra intressenter är också i startgroparna för att börja bygga, antingen för egen del eller för att hyra ut på tomten. Till hösten startas en första studiecirkel ihop med Studieförbundet Vuxenskolan för dem som är intresserade av att bygga.
Egnahemsfabrikens första hus, ett så kallat Attefallshus på 25 kvadratmeter, står just nu färdigt och ligger ute till försäljning till någon i projektets målgrupp för 250 000 kronor.

Snickarna Ala Saed, Raed Turaani och Wissam Alhallak hamrar fortsatt på huset när GP besöker Egnahemsfabriken. Visningshuset, utifrån arkitekten Erik Bergs och platschefen Christian Rubells ritningar, är färdigställt så när som på invändig inredning som en potentiell köpare själv får vara med och bestämma och helst även vara med att bygga.

Projektet pågår till november 2019 då man hoppas att ett 20-tal småhus rullat ut från fabriken. Förhoppningen är att det sedan ska leva vidare i form av ett socialt företag där man främjar arbetsmarknaden utan att gå med vinst. 
– Vi hoppas förstås att många fler på detta vis ska få chansen att förverkliga sina husdrömmar, både här på Tjörn och i andra kommuner som visat intresse för vårt projekt, säger Tinna Harling som bland annat blivit inbjuden till Malmö och Herrljunga för att berätta mer om Egnahemsfabriken.