Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Malin Oest (till vänster) håller en vandrande konferens vid Gunnebo slott med en arbetsgrupp från Torslanda-Björlanda församling.

Fötterna gör tankejobbet

Två och två vandrar de i väg över Gunnebos ängar. Med uppgiften att prata med varandra. Vandringskonferenser är ett nytt fenomen i Mölndal.

– Jag har varit på så många konferenser som ser likadana ut. Man sitter ned vid bordet och får olika gruppuppgifter. Här låter vi fötterna göra jobbet. När vi rör oss frigörs kreativitet, säger Malin Oest.

Hon är utbildad inom kommunikation och manegement och nyligen startat eget företag inriktat på vandringskonferenser.

Häromdagen testade en grupp från Torslanda-Björlanda församling på metoden för första gången. De har nyligen varit del av en större omorganisation och behövde tid för reflektion.

– Vi behövde få lite teamstruktur och satsa på något tillsammans, något att ta avstamp i. Alla behövde uttrycka hur man ser på förändringar och lyssna in varandra, säger arbetsledaren och vikarierande distriktsprästen Manilla Bergström.

Med Malin Oest i täten vandrade gruppen i väg två och två, pratande om ämnen som bestämts på förhand.

– Det är ofta lättare att prata om saker när man går två och två än sittande i en stor grupp, säger Malin Oest. Något som flera deltagare redan kände efter några timmar.

– När man kommer i gång och går kommer också tankarna i gång och jag upplever att spänningen försvinner, säger diakonen Ragnhild Dahlqvist.

Ulla Larsson tycker att de borde göra vandringskonferenser oftare.

– Det är ett bra komplement till de vanliga personalmötena. Jag känner att jag lämnar arbetet när jag byter miljö men kreativiteten väcks till liv, säger hon.

– Det blir så kraftfullt. De är så engagerade för att de inte känner den här prestationsångesten heller att de ska lösa en uppgift och redovisa för gruppen, säger Malin Oest.

Hon hör långt ifrån alla samtal mellan de vandrande, men det är på sätt och vis meningen.

– Jag gör summeringar efter varje ämne och då lyfts mycket fram. Men det är också mycket som stannar mellan de två samtalande. Men det har ändå kommit upp till ytan och det är bra.

Vad hon vet är hon ganska ensam om att satsa på konceptet med vanringskonferenser.

– Det är märkligt för det är så enkelt egentligen, säger hon.