Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Förundersökning inledd efter knivmord i Kungälv

Anna-Lena, 56, knivhöggs till döds i Kungälv i maj. En minderårig pojke greps senare misstänkt för mordet. Men pojken bedöms nu som straffmyndig och åklagare har inlett en förundersökning gällande mord.

Det var natten till den 10 maj som Anna-Lena Lernhede, 56, knivhöggs i samband med ett rånförsök i Kungälv. Tolv dagar senare avled hon av sina skador.

Gärningsmannen misstogs för att vara minderårig

Ungefär två veckor efter att Anna-Lena attackerades greps en minderårig misstänkt gärningsman. Eftersom gärningsmannen uppgavs vara under 15 år inleddes en så kallad LUL31-utredning.

Men nu har åklagare inlett en förundersökning gällande mord och försök till grovt rån mot den misstänkta personen, då han bedöms ha varit straffmyndig vid gärningen. Enligt åklagaren är den misstänkte pojken 16 år. LUL31-utredningen har därför avslutats.

Pojken är tvångsomhändertagen enligt LVU och befinner sig på ett låst SIS-hem.

– Det fanns en officiell ålder från personnumret som sa att personen inte var straffmyndig. Då behöver man ju få in uppgifter som säger att det inte är så, det är vad som har hänt nu. Det har kommit en massa uppgifter som visar detta tydligt, säger åklagare Thomas Willén.

Åklagaren vill inte berätta hur man kan säkerställa gärningsmannens ålder nu.

– Jag vill inte gå in på några detaljer men det är flera olika omständigheter, säger han.

Utredning fortgår

Vad händer nu?

– Utredningen fortsätter. Vi har haft förhör med olika personer och fortsätter med teknisk analys. Så det är en vanlig förundersökning som pågår för att försöka ta reda på vad som hänt, säger Thomas Willén.

Bevisläget ska vara gott enligt åklagaren.

– Anledningen till att gärningsmannen inte är anhållen eller häktad beror på min bedömning av bevisläget. Han kan inte påverka utredningen på något särskilt sätt. Är man under 18 år krävs det synnerliga skäl för att man ska anhålla eller häkta någon, säger Thomas Willén.

LÄS MER: Anna-Lena dog efter att ha blivit knivhuggen i Kungälv

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.