Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Försvunnen pojke fortfarande borta

Det har nu gått över två dygn sedan 12-åriga Dante anmäldes försvunnen i Falkenberg. Trots en enorm sökinsats har inte ett enda spår lett polisen framåt.
– Det är jobbigt att tiden går, men vi ger inte upp, säger Jenny Widén, polis på plats.

Polisen har under torsdagen sökt efter Dante med oförminskad styrka. Med hundar, hästar, helikopter, båt och dykare. Under dagen har även sjöpolisen och kustbevakningen anlänt för att hjälpa till i eftersökningarna i ån Ätran. Innanför ett avspärrat område har man i flera omgångar sökt med dykare i vattendraget.

– Det är jobbigt att tiden går men vi ger inte upp. Vi fortsätter att söka med full styrka. Militärer är fortfarande med oss och vi ser ett fantastiskt engagemang från frivilliga personer som går skallgångskedjor med Missing People, säger Jenny Widén på polisen.

Sökområdet har inte vidgats men man söker med olika resurser på olika platser, enligt Widén.

– Där vi tidigare sökte med hund kanske vi nu söker i vattendrag exempelvis, förklarar hon.

Kraftig dimma stoppar sök

Under torsdagen upprättades ett flygförbud över Falkenberg på polisens begäran. Flygförbudet kommer gälla fram till natten mot tisdag och innebär att alla flygfarkoster, även drönare, modellflyg och skärmflyg förbjuds i området. Bryter man mot förbudet kan det leda till böter.

– Det är för att polisen ska kunna verka i området utan att bli störda. Det är för att trygga polisens operativa insats vid platsen. Det är bara polisflyg och polisens drönare som får flyga i området, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen region Väst.

Men under torsdagskvällen tvingades polisen själv stoppa sin sökinsats med helikopter på grund av kraftig dimma.

– Vi inväntar vädret, det är så pass dimmigt att vi inte kan flyga. Vi tog det beslutet för två timmar sedan, säger Torbjörn Persson, helikopterpilot till GP:s reporter på plats.

Polisen har under torsdagen även begärt att flödet från ett vattenkraftverk som ligger i ån Ätran ska minskas för att underlätta för dykarna. Men framåt midnatt hade dykningsinsatsen avslutats för tillfället.

– Vi har slutat dyka i nuläget, men vi fortsätter direkt igen i imorgon bitti, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Inga fynd har gjorts som direkt kan sättas i samband med pojkens försvinnande.

– Det görs alltid fynd löpande under en så intensiv sökinsats som den som nu pågår. Dessa saker kommer att analyseras för att se om de kan ha samband med pojken vi söker, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen.

Pojken försvann vid 17-tiden på tisdagen från sitt hem i stadsdelen Tröingeberg i nordöstra Falkenberg. Han var då ute på hundpromenad, men kom aldrig tillbaka. Hunden återfanns senare.

Vid försvinnandet bar Dante en klarblå jacka med luva och svarta skor med reflex. Han har blont hår, är 140 cm lång och smal kroppsbyggnad.

LÄS MER: Grannen Maria hjälper till i sökandet: "Det är fruktansvärt"

Över 2000 frivilliga sökande

Missing People har sedan tisdagskvällen bidragit med över 2000 frivilliga sökare vilket är den största sökinsatsen som organisationen arrangerat sedan den bildades.

– Vi skickade ut 500 personer under morgonen och sedan dess har det kommit lite nytt folk. Vi räknar med att det blir en rusch efter klockan 16 då folk slutar jobbet. Vi kommer att leta hela kvällen och natten, säger Tessan Jigfjord, presstalesperson på Missing People.

Hon säger att det inte finns en tanke på att trappa ner sökandet.

– Vår tro är att han är instängd någonstans eller att han gömmer sig. Om det skulle ha hänt honom något så borde man ha fått in fler iakttagelser. Nu har han bara försvunnit, säger hon.

Missing People har sökt igenom 200 områden efter direktiv från polisen. I sökandet utgår man inledningsvis från den plats där pojken är hemmahörande, och sedan vidgar man sökområdet i cirklar.

En sambandscentral har upprättats vid Vinbergs kyrka där polis finns på plats och kan ta emot tips.

– Vi tittar efter allt som inte hör hemma i naturen. Som nycklar, kläder och plånbok, säger Anton Andersson, militär från luftvärnsregementet i Halland.

Kylan kan bli svår

Under natten till torsdagen har det varit plusgrader i Falkenberg.

– Det är inte jättekallt under normala förhållanden, men har man varit ute ett tag eller tagit skydd någonstans och saknar mat och vatten, är det förstås en kyla som påverkar, säger Ulla Brehm.

LÄS MER: Största insatsen i Missing Peoples historia

Polisen uppmanar allmänheten i Falkenberg att vara extra uppmärksamma och titta igenom sina förråd, skjul, bodar, lekstugor, fordon och liknande. Enligt polisen tror inte pojkens föräldrar att han hittar hem själv.

Under onsdagen inledde polisen en förundersökning med rubricering människorov, en rutinåtgärd som polisen gör för att få utökade resurser och befogenheter.

– Vi måste kunna söka på fler ställen än terrängen och då behöver vi göra en husrannsakan om vi ska gå in på någons gård eller i någons skjul eller fastighet. Men det finns ingenting som pekar på för att pojken blivit utsatt för brott just nu, men vi är tvungna att göra en sådan rubricering, sa Stefan Gustafsson vid polisen under onsdagen.

Personer som kan ha information om Dantes försvinnande uppmanas kontakta polisen. Ring 114 14 och tryck sedan på 8 så kopplas du rätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.