Försvarsmakten hjälper till i Färgelanda

En terrängbrand i Färgelanda bröt under tisdagseftermiddagen ut. Tack vare vattenbombningar från italienska flygplan är branden under kontroll men är ännu inte släckt. Försvarsmakten hjälper under torsdagen till på platsen.

ANNONS
|

Det har sedan i tisdags eftermiddag brunnit på Koppefjäll i Färgelanda.

Vinden gjorde släckningsarbetet svårjobbat för räddningstjänsten som under tisdagskvällen fick hjälp av två italienska flygplan som vattenbombade.

– Det gav bra effekt. Ett plan kan släppa 6 000 liter vatten på en vända, säger Johan Ytterberg, inre befäl på Närf.

Han berättar att natten mot onsdag var lugn och att det handlar om ungefär 12 hektar som drabbats av branden.

– Just nu blåser det inte så mycket men väderleksrapporten säger att det ska öka på under dagen så vi kommer få tillgång till två helikoptrar som kommer hjälpa till med vattenbombning, säger han på onsdagsförmiddagen.

ANNONS

"Sliter på personalen"

Hur länge helikoptrarna kan hjälpa till är oklart.

– De får åka på det mest prioriterade ärendena så vi får se hur länge vi får behålla dem. Det brinner i mitten av brandområdet men det är blött runt kanterna så vi beräknar att tolv brandmän kommer vara kvar till morgondagen, säger han.

Norra Älvsborgs räddningsförbund har skickat brandmän norrut för att hjälpa till med de stora bränderna i mellersta Sverige vilket ger en mer ansträngd arbetssituation.

– Det sliter så klart på personalen om man är ledig och får komma in från semestern men vi har en blandning av både heltid och deltidsbrandmän och det går bra, säger han.

Försvarsmakten hjälper till

På onsdagskvällen kom försvarsmakten till hjälp med en styrka på 30 personer.

– Det är 10 personer extra på natten och 20 personer extra på dagtid och det har gjort gott. Vi har inget flygstöd idag men det har vi heller inte begärt, säger Jonas Gustafsson, på Närf.

Enligt räddningstjänsten känns det som att branden har lugnat sig något.

– Vi kämpas på. Strax kommer en mer detaljerad återrapportering från insatsledaren på platsen, säger han.

Texten uppdateras

ANNONS