Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uddevalla kommun måste ta bort Smörkullen som besöksmål.

Försvaret spärrar av utsiktsplats

Försvaret beslutade i höstas att utöka skyddszonen runt Skredsviksbasen, där man bland annat utbildar attackdykare. Nu riktas krav mot kommunen.

– Kommunen måste ta bort Smörkullen som besöksmål från både hemsidor och i turistbroschyrer, säger marinens säkerhetschef örlogskapten Christer Bergqvist vid marinbasen i Karlskrona, som basar för försvarets verksamhet utanför Uddevalla, till Bohusläningen.

Skyddsområdet gäller också den kända utsiktsposten Smörkullen.

Bergqvist använder uttrycket att ”vi ökar aktiviteten på Skredsvik”, men vill inte närmare specificera vad som händer.

I och med att Smörkullen blir ett skyddsobjekt gäller tillträdesförbud i hela området, samt fiske- och ankringsförbud utanför Smörkullen. Fotografering är inte heller tillåtet.

Smörkullen har varit ett känt besöks- och turistmål i många år. Men när nu marinen installerar någonting i området sker det under största sekretess.

– Det är inget som direkt påverkar vår röjdykarutbildning. I övrigt får jag hänvisa till ledningen för marinen som sitter i Karlskrona. Men det är ju ingen hemlighet att det ägt rum förändringar i säkerhetstänkandet i landet, säger kommendörkapten Magnus Hjort på Skredsviksbasen.

Överstelöjtnant Dan Hagman som leder hemvärnet från Skredsvik är också hemlighetsfull.

Däremot står det klart, att marinbasen kommer att presentera en viss utbyggnad av basen inom några veckor.