Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Första snön har fallit över Västsverige

Boende i trakten kring Borås vaknade upp till ett vinterlandskap på tisdagsmorgonen. Vita snöflingor föll och gjorde marken alldeles vit.

Säsongens första snö föll i Västsverige under morgonen. Det var i Boråstrakten de boende kunde se flingorna falla och göra marken, bilarna och växterna vita av snön.

– Det är det regnområde som ligger över Göteborg som har gett snö i Boråstrakten på morgonen och förmiddagen. Det har lagt sig lite snö på marken, men nu har det övergått till regn, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Mängden är så liten att den inte är mätbar enligt SMHI. Men det ser inte ut att komma mer snö nu, då det drar in ett regn, moln och plusgrader över södra Sverige i veckan, även nätterna kommer att hamna på plussidan.

Att snö kommer i Västsverige så här års, är det tidigt?

– Inledningen av oktober har varit kallare än normalt, och eftersom snömängden inte går att mäta är det svårt att verifiera hur vanligt det är. Helt ovanligt är det inte att regn övergår i snö om natten.

Hur tidigt kan snö komma i våra trakter?

– Vi har inte statistik på när det är snö i luften, men drar det ner kallare luft är det inte ovanligt för vi befinner oss i den zonen där kallare luft nu drar ner. Kan det snöa i början av oktober, kan det snöa i slutet av september, säger Charlotta Eriksson.

Det krävs kall luft (minusgrader) och moln som kan generera nederbörd för att det ska bli snö. Det behöver nödvändigtvis inte vara minusgrader allra närmast marken. Luften allra närmast ytan kan ligga på någon plusgrad om luften lite högre upp i atmosfären ligger på minussidan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.