Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helhetslösning. Marie Frölinghaus och Ingela Hagstedt Nygren har drivit Partille vandrarhem i 20 år. Nu öppnar de även ställplatser för husbilar och husvagnar. Här med Benny Nygren. Bild: Martin Björklund

Först med förbokade ställplatser

I dag, onsdag, öppnar Partille ställplats. Den första som är helautomatisk och samtidigt bokningsbar på nätet.

– Vad vi har hört så är den helt ensam i sitt slag. Inte bara i Sverige utan i hela världen, säger projektledaren Benny Nygren, vars hustru Ingela Hagstedt Nygren och hennes kompanjon Marie Frölinghaus driver Partille vandrarhem sedan 20 år.

Med badvänliga Kåsjön på ett stenkast avstånd och med Bohus- och Vildmarksleden 50 meter bort kan placeringen av ställplatsen för husbilar och husvagnar ses som rejält naturnära. Samtidigt finns hårt trafikerade Landvettervägen utanför husknuten. Men Benny Nygren väljer även att se det som något positivt.
– Med buss tar det bara 18 minuter in till Korsvägen och Liseberg. För under turistsäsongen är det framför allt till Göteborg våra gäster vill ta sig.

Hur kommer det sig att ni efter 20 år väljer att utöka vandrarhemsverksamheten med en ställplats?
– Vi väckte frågan för några år sedan. Men då var det lite oklart hur den nya Landvettervägen skulle dras. När det stod klart att vandrarhemmet fick vara kvar valde vi att först renovera det och i samband med det återkom frågan om en ställplats. Vi tror att det finns ett stort behov bland turister och företag att ställa sina husbilar här, men det är väl först i juli, en bit in på säsongen, som vi kan göra en första utvärdering, säger Benny Nygren.

I takt med att allt fler väljer att semestra med husbil har efterfrågan på ställplatser också ökat. De förekommer inte sällan vid hamnar, där det finns möjlighet att kunna duscha, tömma sina avloppstankar och fylla på vatten samtidigt som säkerheten är högre än att bara parkera i naturen. Många husbilsägare väljer fortfarande att ställa sig på vanliga campingplatser.

För den som väljer Partille ställplats går det antingen att checka in när man kommer vid de nyuppsatta bommarna alternativt boka en plats via vandrarhemmets hemsida. Kostnad: 295 kronor per dygn.
– Vi har redan fått vissa kommentarer som att "ni är alldeles för dyra", men vi tror på en bra beläggning. Om inte i år, så nästa år när våra gäster spridit att vi finns.
Till dagens öppning finns det för närvarande 23 ställplatser som precis blivit iordningsställda, men om intresset blir stort har vandrarhemmet möjlighet att bygga ytterligare 20.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.