Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Förslag om Förbifart Göteborg

Professor Åke Forsström uppmanar Härryda kommun att planera för en framtida Förbifart Göteborg. Han föreslår en ny väg som ska minska trafiken på E6:an och öka tillgängligheten till Landvetter flygplats.

Åke Forsström (bilden) är professor i kulturgeografi, med inriktning mot samhällsplanering. Han har följt utvecklingen i trafiken under många år och kom på idén om en ny väg efter att ha gått igenom Vägverkets databas.

Hans förslag går ut på att skapa en ny förbindelse mellan E6:an och riksväg 40, genom att bygga en ny väg mellan Benareby och Björrödsmotet öster om Landvetter. I dagsläget väljer de flesta trafikanter som kommer söderifrån på E6:an att åka via Göteborg och Kallebäck om de ska till Landvetter. Med Åke Forsströms förslag skulle fler ta den nya förbindelsen.

– Om man kan avleda en del trafik från E6:an så hade det varit bra. Jag tror att många pendlare skulle kunna spara tid. Det skulle dessutom öka tillgängligheten till Landvetter flygplats, säger Åke Forsström.

Enligt Åke Forsström skulle den nya vägen, tillsammans med redan befintligt vägnät, i princip skapa en förbifart öster om Göteborg.

– Det saknas en förbifart i öster. I väster har vi E20 men en motsvarighet saknas här. Jag ser detta som ett allmänt trafikmässigt problem, säger han.

Enligt hans beräkningar skulle vägbygget innebära en rimlig investering och förslaget har lämnats in i samband med utställningen av Härryda kommuns översikstplan. Men planchef Annika Thörneby säger att det är för tidigt att uttala sig om ärendet.

– Det ska tas upp hos politikerna. Det kommer nog dröja en till två månader innan vi kan ge besked, säger hon.