Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förskola i Halmstad totalförstörd i brand

Tidigt på måndagsmorgonen började det brinna på Vallgårdens förskola på Vallås i Halmstad.
– Det är en totalskada, hela dagiset kommer brinna ner, berättade Andreas Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten Halmstad, tidigt på morgonen.

Räddningstjänsten larmades till förskolan på Vallås strax innan klockan 5 på morgonen av ett automatiskt brandlarm. När de kom fram till platsen möttes de av en fullt utvecklad brand i vinden och på taket.

Vid 7-tiden på morgonen brann det fortfarande kraftigt i förskolans lokaler och man hade tidigt kunnat konstatera att förskolan inte skulle gå att rädda. Istället fick lokalerna brinna ner till grunden under kontrollerade former. Som mest har tio enheter från räddningstjänsten varit på plats med upp mot 35 personer som jobbat med branden.

– Man gjorde ett tappert försök med att rädda en del av byggnaden men det gick inte helt enkelt, nu låter man det brinna ner, berättade Andreas Karlsson på måndagsmorgonen.

Utreds som mordbrand

Vid lunchtid hade byggnaden brunnit ner helt och hållet och räddningstjänsten kunde börja lämna platsen.

– Vi har släckt ner och håller på att avsluta. Vi kommer att återkomma med lite kontroller efter hand under eftermiddagen, berättade inre befäl Peter Karlborg.

LÄS MER: Storbrand sprider rök över Göteborg

Då handlar det om att kontrollera att allt verkligen är släckt. Redan tidigt på morgonen rapporterade räddningstjänsten att det inte fanns någon risk att branden skulle sprida sig till intilliggande byggnader. Inga personer ska ha befunnit sig på förskolan när det brann och ingen ska ha kommit till skada.

Vad som orsakat branden är okänt och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. En teknisk undersökning kommer att genomföras.

När kommer polisen kunna undersöka platsen?

– Det kan jag inte spekulera i utan det får vara när det har svalnat, det blir nog inte förrän imorgon, säger Peter Karlborg.

Barnen flyttas till annan förskola

Ungefär 30 barn mellan ett och fem år är inskrivna på Vallgårdens förskola. Förskolan var sedan tidigare planerad att vara stängd under måndagen som är annandag påsk. Från och med tisdagen den 14 april kommer barnen istället få gå på Nordala förskola som ligger i närheten.

Under dagen kommer personal och barnens vårdnadshavare få information om branden och flytten till Nordala förskola.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.