Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Försökte pressa man på pengar - med sexfilm

Gänget påstod att de hade en film på när mannen hade sex med en minderårig flicka. För att de inte skulle skicka den till hans dotter och chef krävde de 350 000 kronor. – Han sa att han skulle se till att jag blev arbetslös och stämplad som pedofil, har offret sagt i förhör om hoten. De åtalades för försök till grov utpressning. Nu har domen kommits.

Mannen och de tre tjejerna satt och pratade och drack öl. Då ska en av tjejerna ha sagt att det var för varmt och tog av sig byxorna. Sedan ska hon, enligt mannen, ha tagit av hans byxor också – så att han bara hade kalsongerna på sig.

En av tjejerna ska då ha satt sig gränsle över mannen i soffan.

Efter en stund frågade en av tjejerna efter en högtalare. När mannen gick för att hämta högtalaren i sovrummet följde hon med.

– När jag var där inne kom (en av tjejerna) in och puttade ner mig i sängen. Hon drog av mig mina kalsonger och satt sig över mig. Hon hade sina trosor på sig. De hände inget mer. Jag låg ner och hon satt på mig. Hon gav mig en puss. Det var inte många minuter, vi hade inget samlag. Sen gick vi ut i rummet, säger mannen i förhör.
 

Filmade allt

Men vad han inte visste var att de andra tjejerna filmat dem. Dagen efter kom det tre män hem till mannen.

– Då började allt med utpressningen, säger mannen i förhör och berättade vad en av dem sa:

– Han skulle skära kuken av mig och sa att jag var en pedofil som åkte till Thailand och var på tvååringar.

Mannen fortsatte:

– Han sa att han skulle se till att jag blev arbetslös och stämplad som pedofil. Om detta inte ska gå vidare till polis så skulle jag betala honom 350 000 kronor.

De hotade också med att skicka filmen till mannens chef och dotter samt att de skulle publicera den på Youtube.
 

"Det du gjorde mot henne igår är olagligt"

Mannen ska också ha fått ett sms från en av tjejerna.

"Du vet att NN bara är 14 år", skrev hon bland annat och fortsatte: "Det du gjorde mot henne igår är olagligt. Hon var extremt full och ändå var du på henne. Hon är helt förstörd efter gårdagen".

Hon skrev också att tre personer med koppling till flickan skulle kontakta honom – för att se om de skulle polisanmäla honom. Dessutom skickade hon två filmer.

– En när vi satt i soffan och en när vi var i sovrummet när NN satt gränsle över mig. Någon hade gått in och filmat, säger mannen till polisen.

Försvann saker

Mannen berättar i förhör att han kommit i kontakt med tjejerna genom Facebook. De hade börjat prata och han hade hjälpt dem ekonomiskt.

– Det var till hyra, de var jagade av folk. De hade ingen mat och det var allt möjligt, berättar mannen i förhör att de sagt.

Efter ett tag hälsade de på hemma hos mannen. De sov även över. Mannen berättar om hur saker då försvann spårlöst och hur tjejerna senare erkände att de tagit sakerna. Vid ett tillfälle var det hans nya telefon, vid ett annat tillfälle tog de hans bil utan att fråga. Och det var efter detta som händelsen som filmades ska ha skett.

Misstänks ha tagit saker från mannen

Totalt har sju personer åtalats, varav sex personer för inblandning i försök till utpressning. Det rör sig om tre kvinnor och fyra män där den yngsta är i 15-årsåldern och den äldsta i 40-årsåldern.

Det finns också åtalspunkter som rör stöld, för att de tagit bland annat datorer, väskor spel och smycken av mannen, och tillgrepp av fortskaffningsmedel för att de tog mannens bil.

Grovt brott

Händelserna ska ha utspelat sig i Skaraborg i december 2016.

Rörande försöket till utpressningen har de, enligt åklagaren, "tillsammans och i samförstånd" försökt få mannen att ge dem 350 000 kronor. "Det olaga tvånget, som är otillbörligt, har bestått i att om (mannen) inte betalade skulle mobilinspelade filmer där (mannen) påstås ha haft sexuellt umgänge med en 14-årig flicka lämnas till polisen, (NN:s) chef samt dotter, vilket skulle ha varit menligt för honom."

En av de misstänkta ska också ha gett mannen ett knytnävsslag i ansiktet och hotat att skada honom ännu mer om han inte betalade.

"Fara för brottets fullbordan har förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter", skriver åklagaren.

Åklagaren anser att det är ett grovt brott eftersom "gärningen avsett betydande belopp, innefattat våld och hot om våld samt varit särskilt hänsynslöst då bilder från mobilinspelningen skickats till en nära familjemedlem."

"Jag vet inte vad du snackar om"

De tre tjejerna och en man "vidgår delar av händelseförloppet". En av flickorna säger i förhör att hon visste att kompisarna skulle filma när hon la sig på mannen på sängen. Hon berättar också om att de åkte hem till mannens dotter och att de skickat över filmen till henne. Men de påstår att de inte har pressat honom på pengar.

Två män nekar till brott.

– Jag har ingen aning om vad du pratar om. Jag vet inte vad du snackar om vilken utpressning och vilken jävla (brottsoffret). Jag har inget mer, jag vill inte medverka mer i förhöret. Jag vill gå tillbaks, när advokat kommer kan vi ta det då, säger en av männen.

Nu har domen kommit.

De tre flickorna döms till ungdomsvård för försök till utpressning och stöld. Två av dem döms också för tillgrepp av fortskaffningsmedel och den tredje för olovligt brukande.

En man i 40-årsåldern döms också för försök till utpressning till fängelse i sex månader. Ytterligare en man döms för inblandning i detta. Han döms också för stöld och olovligt brukande samt narkotikabrott till skyddstillsyn.

En man i 25-årsåldern frias för försök till grov utpressning och medhjälp till tillgrepp av fortskaffningsmedel. Tingsrätten skriver att bevisningen inte räcker för att fälla honom.

Dessutom döms en tredje man för stöld och olovligt brukande till fängelse i två månader.

Tingsrätten skriver att det är "ställt utom rimligt tvivel" att de som döms för utpressningen har agerat "tillsammans och i samförstånd". "Och att samtliga således har deltagit vid utförandet av brottsplanen på ett sådant sätt att de är att bedöma som gärningsmän"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.