Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förhoppningen: Trycket på intensivvården kan sjunka

Trycket på intensivvården, där de allra sjukaste patienterna med covid-19 vårdas, är stort. Men nu syns en ljusning. Förhoppningen är att antalet patienter där kan börja sjunka redan nästa vecka.
– Den här veckan tror jag att vi kommer att ha samma höga beläggning, men därefter tror jag att det kommer att minska, säger Peter Dahm, verksamhetschef på AnOpIVA vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Trycket på intensivvården i Göteborgsregionen är stort. Under måndagen vårdades 71 personer på IVA i regionen, vilket är det högsta antalet sedan den andra vågen i mitten av januari.

Men nu finns det hopp om ljusning. Det meddelade Peter Dahm, verksamhetschef på AnOpIVA vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, på regionens pressträff på onsdagen, samtidigt som han konstaterade att det är svårt att förutsäga.

– Vi tror att den här höga, plågsamma nivån som vi befunnit oss i sedan nyår kommer att hålla i sig någon vecka till för att därefter sjunka. Det baseras på nivån när det gäller slutenvårdspatienter som läggs in minskar. Det är vår förhoppning, säger han.

GP: Hur snabbt och till vilka nivåer kan det minska framöver?

– De mest positiva graferna jag sett, om vi har en hög vaccinationsfrekvens, så kommer det att minska ganska snabbt, säger Peter Dahm.

Peter Dahm, verksamhetschef på AnOpIVA vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Bild: Anders Ylander
Peter Dahm, verksamhetschef på AnOpIVA vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Bild: Anders Ylander

Samtidigt konstaterar han att det hänger på hur väl vi följer riktlinjerna och hur snabbt vaccineringen går.

– Om alla följer rekommendationerna, och alla tar det erbjudandet om vaccination man får, desto bättre blir det för oss på intensivvården, och desto snabbare kommer vi få en lättnad.

Överlevnaden bland dem som vårdas på IVA har blivit bättre än under den första vågen förra våren. Samtidigt påminner Peter Dahm om att var femte patient som hamnar här trots allt dör och uppmanar människor att följa rekommendationerna.

– Vi vill inte se er på intensiven. Det är inte för att vi är rädda att ta i, säger han.

Eventuellt platå i Storgöteborg

Förra veckan upptäcktes 6953 nya fall av covid-19 i regionen. Det är en ökning med nio procent jämfört med veckan innan. Samtidigt ser det olika ut i olika delar av regionen.

I Storgöteborg har det varit en minskning av antalet fall under några veckor. Förra veckan var det dock en ökning.

– Men det ter sig ändå som en platå i Göteborgsregionen, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

LÄS MER: Högt tryck på iva – nya coronafallen ökar i VGR

LÄS MER: FHM hade fel om Astra Zeneca-fall

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.