Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Företagare misstänks ha svindlat staten på miljoner

En företagare som sålde läkartjänster till vårdcentraler i Västsverige misstänks ha svindlat staten på miljontals kronor. Två av hans läkare utreds för skattebrott.

Huvudmannen i Ekobrottsmyndighetens utredning är en 53-årig företagare med flera bolag i stafettläkar-branschen. Enligt skatteverkets utredningar har ett 40-tal läkare arbetat genom mannens företag.
– Vår arbetshypotes är att mannen anlitat läkarna på muntliga avtal. De skulle få en nettolön med skatt och arbetsgivareavgift avdragna. Men i stället fick de bruttolön utbetalt, säger kammaråklagare Anna Broman Olasdotter.

Det betyder att skatter och arbetsgivareavgifter aldrig betalats in. En betydande del av dessa belopp misstänks ha hamnat hos den 53-årige företagaren.

Hur mycket pengar som undandragits beskattning är ännu oklart men under 2012 uppges ett av 53-åringens bolag haft intäkter på 13,3 miljoner kronor från uthyrning av läkare. När skatteverket gjorde en inledande granskning konstaterades ”ett omfattande, systematiskt och medvetet skatteundandragande med många inblandade parter”.

Den 53-årige företagaren sattes i konkurs i april 2011. Dock hindrade varken detta, eller domen i december samma år för bokföringsbrott, honom från att fortsätta sitt företagande under de kommande åren.

Från 2008 och fram till 2013 hade ett av hans företag ett ramavtal med landstinget i Halland om läkarbemanning på vårdcentraler och sjukhus. De tre sista åren gav det utbetalningar på 7,2 miljoner kronor från Hallandslandstinget.

När avtalet tecknades hade företaget restförts för obetalda skatter. När det i slutet av november 2011 förlängdes, hade företagaren två veckor tidigare dömts av Göteborgs tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott.

Västra Götalandsregionen har inte haft något avtal med den 53-årige företagaren. Men han har ändå fått 6,5 miljoner kronor utbetalda från regionen under åren 2011 till 2013, på direktupphandling.

För att dölja de oskattade löneutbetalningarna till läkarna har den 53-årige företagaren tagit in falska fakturor på många miljoner kronor i sin bokföring.

Enligt vad Skatteverket lyckats reda ut har två bolag som innehas av stafettläkare, 56 respektive 32 år, skrivit fakturor på sammanlagt 8,5 miljoner kronor till den 53-årige företagarens bolag. Men hos stafettläkarna hamnade bara en knapp femtedel av det beloppet. Resten gick till 53-åringen personligen, till andra läkare som arbetat för honom eller till personer utan känd koppling till 53-åringen.

De båda stafettläkarna satt förra sommaren anhållna en kort period, den 53-årige företagaren i tre dagar.
– Inledningsvis tydde det mesta på att läkarna skrivit de osanna fakturorna. Men så visade sig inte vara fallet. Min misstanke är att det är 53-åringen som skrivit dem, säger Anna Broman Olasdotter, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

De båda läkarna är därmed inte längre misstänkta för medhjälp till företagarens brott. De är dock fortsatt misstänkta för egna skattebrott.

Den 56-årige läkaren deklarerade för mycket blygsamma inkomster, eller inte alls, under åren 2011 till 2013. Skatteverket kom fram till att han haft oredovisade inkomster och ökade hans beskattningsbara inkomst med 2,7 miljoner kronor för de tre åren.
Den yngre av läkarna har skönstaxerats med en dryg miljon kronor för åren 2011 till 2014. Skatteverkets utredning visade att företagaren betalat ut 285 000 kronor till läkarens syster. Dessutom har företagarens bolag bidragit med omkring 200 000 kronor för ombyggnader av läkarens villa, och även betalat hemelektronik åt honom.

Genom åren har den 53-årige företagaren bedrivit läkarbemanning och försäljning av medicinsk utrustning i flera bolag med snarlika namn. I slutet av 2013 dömdes han till sex månaders fängelse för grov oredlighet mot borgenärer och, än en gång, bokföringsbrott. Domen medförde också näringsförbud i tre år.

Några månader innan domen föll avgick han som styrelseledamot i ett av sina bolag, och ersattes av en då 55-årig man bosatt i Linnéstaden. Denne man, som avled i våras, har under många år figurerat som en av landets största bilmålvakter, med över 3 000 bilar skrivna på sig.

Skylten sitter kvar på den exklusiva adress i centrala Göteborg där stafettföretagaren i många år haft sitt kontor. Dörren förblir dock stängd när GP ringer på. Enligt företagets hemsida, uppdaterad i år, är 53-åringen fortfarande vd. Det ska han inte kunna vara med näringsförbud. Och i bolagsregistreringen finns han heller inte med – där är det i stället hans son, en ung man i 20-årsåldern, som står som styrelseledamot.
– Verksamheten är igång men pappa är inte vd. Vi har inte hunnit uppdatera hemsidan, säger sonen i ett kort telefonsamtal.

Advokat Allan Stutzinsky är förordnad som försvarare för 53-åringen.
– Han har i allt väsentligt bestridit anklagelserna, säger advokat Stutzinsky, som tror sig veta att hans klient har ett arbete utomlands. I vilket land vill han inte säga.

GP har utan framgång, via sonen och advokaten, försökt få kontakt med den 53-årige företagaren.

LÄS ÄVEN: ”Vi behövde säkerställa vården”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.