Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Carlsson har monterat solceller på sitt fårstaket. Han och Elisabet Staf från Orust kretsloppsakademi hoppas att många ska byta till förnybar el med paketlösning. Bild: Carin Jacobsson

Förening satsar på förnybart elpaket

Orust kretsloppsakademi satsar på förnybar el i paketlösningar. Den som exempelvis vill skaffa solceller ska precis som turisten kunna köpa all-inclusive.

Projektet Förnybart all-Inclusive har fått klartecken för ett bidrag från Leader södra Bohuslän. Initiativtagare och projektledare är Elisabet Staf. Hon är också styrelseledamot i den ideella föreningen Orust Kretsloppsakademi, som står bakom projektet.
– Vi ska underlätta för privatpersoner och företag som vill konvertera till förnybar el genom att samla produkter, tjänster och allt man behöver veta. Det gäller sol-el, vind-el, el-båt och el-bil, säger hon.

Den som vill skaffa solceller exempelvis kan köpa ett paket med bland annat solcellsmoduler, montering, app för mobilkontroll, jämförelsetabell för elbolag, service och lagring. Enligt Energimyndigheten är projektet unikt i sitt slag.
– Utan särskilda förkunskaper ska man få det man behöver för att investera i förnybar el till ett känt pris. Ingen kostnad ska komma som en obehaglig överraskning i efterhand. För företagen ska det vara enkelt att kunna erbjuda ny teknik till kunderna.
Elisabet Staf hoppas att projektet ska slå väl ut och att det ska skapas fler arbetstillfällen i kommunen och ge arbete åt lokala hantverkare.

Lars Carlsson är styrelseledamot och sakkunnig som solcellsinstallatör. Han har själv installerat solceller på sitt hus och jobbar med installation hos kunder samt leder studiecirklar i ämnet.
– Det finns många villor på Orust som är lämpliga för solceller, även industrilokaler och ladugårdar. Ju större anläggning desto lägre pris, säger han.
Med ett bra koncept hoppas projektledningen kunna göra gemensamma inköp och få med flera lokala leverantörer. De ska ta fram en informationsbroschyr och informera på hemsidan om paketen.
– Jag träffar ibland folk som vill göra något för miljön, men de vet inte vad de ska göra. Det kan verka svårt att gå över till förnybar el, vad behöver man skaffa, vilka kontakter ska man ta och är det några tillstånd som behövs? Det blir enklare om man får allt i ett paket, säger Elisabet Staf.

Leader bidrar med 318 000 kronor. I motiveringen står bland annat att projektet ökar tillgängligheten och investeringsviljan för förnybar el och att det blir enklare för konsumenten. Projektet bidrar även till målen för miljö och klimat genom att skapa innovativa lösningar för miljömässigt hållbara produkter.