Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Förebild som öppnar för hyss

Vem har inte drömt om att hoppa ner i hålet i trisseboda, klättra genom skorstenen i snickarboa eller hissa upp sitt syskon i en flaggstång? Från skärtorsdag är det fullt möjligt på Tjolöholm. Då har nämligen lekutställningen Emil premiär.

Som fyraåring hade familjen Berg en stuga i Skåne. Torbjörn minns att hans pappa Björn Berg kuskade runt i en folkabuss på den skånska vischan för att hitta inspirerande gårdar och miljöer till illustrationerna av Katthult i Lönneberga. Själv blev han sin pappas förebild för den tecknade Emil, och drygt 50 år senare är likheten fortfarande slående. 
– Ja, de säger att vi är lika. Liksom Emil var jag dessutom ganska busig som liten, erkänner konstnären Torbjörn Berg.

Under den gånga veckan har han tillsammans med två vänner byggt upp lekutställningen Emil i Tjolöholms manege. De scenografiska miljöerna från den legendariska sagan som Björn Berg illustrerat, har tidigare varit på Kulturen i Lund och Kalmar slott där de gjorde stor succé. 
– På båda ställena förlängdes tiden för utställningen eftersom den var så populär. Vi är jätteglada att den kommer finnas här på Tjolöholm ända fram till hösten 2018, säger Karin Kvicklund, kulturchef på slottet. 

I de lekfulla miljöerna inbjuds besökarna att ta en funderare över livet från tronen i trisseboda, smyga undan mat till fattigjonen från visthusboden eller leka med Emils täljda gubbar i snickarboa. 
– Vad som är så bra med utställningen är att barnen får leka med verkliga saker. Det blir lite som en analog 3D-upplevelse av Emil, säger Karin Kvicklund.
Böckerna om den busige Emil i Lönneberga kommer att finnas till låns för sagoläsning kring dammen "Atelanten".
– I utställningen ingår också tidstypiska kläder från Katthult som besökarna kan klä ut sig i. Och så stänger ni väl av all internet här kring Tjolöholm också, frågar Torbjörn Berg och blinkar till mot Karin Kvicklund. 
– Nja, det fanns så klart inte på Emils tid, svarar hon.

För att locka besökarna till slottets forna arbetarbostäder anordnas "Kluriga rundan", en utomhuspromenad som går ut på att finna lösningen på en bildrebus med Björn Bergs illustrationer.
– Lönneberga knyter an till den nationalromantiska sekelskiftesmiljön i Tjolöholms allmogeby, där vi förresten kommer ha höns i sommar. Björns bilder är verkligen ikoniska för alla oss som växt upp med dem, säger Karin Kvicklund. 

Slottet har länge velat satsa mer på barnens Tjolöholm. I sommar spelas åtta olika barnteaterföreställningar på utomhusscenen vid manegen, men enligt kulturchefen står inte Emil på repertoaren i år.
– Det hade varit roligt om vi hade en sommarteater på Emiltema så klart, men vi har inte hittat någon så det får bli nästa sommar.