Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Fördes bort av familj – efter hot om giftermål

Den 17-åriga flickan hade flytt från sin familj då de sagt att de skulle gifta bort henne. Men i somras ska de ha träffats på en parkering i Söderhamn. Vittnen såg då hur flickan fick ta emot slag och tvingades in i en bil som körde ut på E4. Men polisen kunde snart stoppa familjen och ta flickan i säkerhet. Nu sänker hovrätten straffen.

I våras placerades en 17-årig flicka på ett skyddat boende efter att själv ha tagit kontakt med socialtjänsten i den ort i Västsverige där hon bodde med sin familj.

I en dom från förvaltningsrätten framgår det att familjen ska ha sagt att flickan skulle giftas bort med en man i Afghanistan under sommaren. Då upptäckte mamman att flickan hade en pojkvän och att bröllopet därför skulle ske tidigare än planerat.

Flickan beskrevs av personalen på socialkontoret som skräckslagen, ledsen och nedstämd över föräldrarnas planer.

LÄS MER: Broderns Snapchat-knep för att hitta systern - och föra bort henne

Broderns Snapchat-trick

Från det skyddande boendet började flickan prata med någon på Snapchat, berättade hon i polisförhör. Flickan själv trodde att det var en jämngammal tjej men det var hennes bror. Under nästan två månader hade de följt varandra på Snapchat och pratat med varandra. Via snapchat bestämde de tillslut att de skulle träffas, sa hon senare till polisen. 

Den sjunde juli i år var 17-åringen på väg till mötesplatsen i Söderhamn. Men "kompisen" syntes inte till. I stället hörde hon en röst bakom sig som sa: "ta det lugnt". 
När hon vände sig om såg hon sin bror, berättade hon senare i polisförhör.

Vittnen såg hur hon blev slagen och hur flera personer försökte tvinga in henne i en bil och hela tiden kämpade hon emot.

Vittnena larmade polisen och berättade att bilen åkt ut på E4. Och tillslut kunde de stoppa bilen och hjälpa flickan i säkerhet.

Olika versioner

Mamman, pappan och två bröder åtalades för olaga frihetsberövande. Åklagaren skrev i stämningsansökan att de "med våld berövat målsäganden friheten genom att tvinga in henne i en personbil och föra henne från platsen". Planen, enligt åklagaren, var att ta henne hem till den Västsvenska orten igen.

Familjemedlemmarna hade olika versioner av vad som hade hänt. Mamman menade att de hittat henne av en slump när de kört runt i Sverige och letat efter henne. Pappan menade att dottern visste vem hon skulle träffa och den ena brodern sa att de blev så glada när de träffades efter så lång tid i från varandra att de kramades och att det då kanske kunde missuppfattas och se ut som att de försökte ta henne.

Dömdes i tingsrätten

I mitten av augusti föll Hudiksvalls tingsrätts dom. 

De åtalade familjemedlemmarna dömde för olaga frihetsberövande, mindre grovt brott.
Flickans mamma och pappa dömdes till tio månaders fängelse och båda bröderna dömdes till skyddstillsyn med 160 timmars samhällstjänst. Utöver det dömdes de till att betala 20 000 kronor i skadestånd till flickan.

Hovrätten sänker straffen

Domen överklagades och nu har hovrättens dom kommit. De sänker straffen till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar för bröderna. 

Mamman döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 160 timmar. Tingsrätten skriver att om de hade valt en fängelsedom så hade det blivit fängelse i sex månader.

Hovrätten sänker pappans fängelsestraff till sex månader.

Dessutom sänker de skadeståndet till 10 000 kronor.

I domen framgår det att flickan ändrade sina uppgifter i hovrätten. Hon ska då ha sagt att familjen var i Söderhamn för att träffa henne och att hon följde med frivilligt i bilen. Liksom ena brodern sa i polisförhör påstod hon att det var mycket känslor när de träffades och att vittnena måste ha missuppfattat situationen.

Hon sa även att brodern i början skickade bilder på en flicka, men sedan skickade han bilder på sig själv.

Eftersom flickan ändrat sina uppgifter anser hovrätten att det hon sagt ska bedömas med försiktighet. Men i och med vittnenas uppgifter, om hur det gick till när flickan fördes bort, anser hovrätten att det inte finns någon tvekan om att hon fördes bort med våld och mot sin vilja. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.