Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Förare med dubbla budskap

Mammorna ville köra motocross och bildade Team Motogirls. Med ett åldersspann mellan 10 och 47 år kör de, inte bara för att det är roligt, utan också för att öka kunskapen kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Deras barn körde cross, deras män likaså. Ändå tog det lång tid innan Anette Hallgren, mångårig mc-förare, vågade ta steget in på banan.
– Jag har stått vid sidan av i flera år och tänkt att "det här skulle nog passa", men det är ett stort steg att börja köra efter 40.

Till slut tog hon mod till sig och anmälde sig till ett läger för knappt ett år sedan. På plats vid Paradisbanan i Älvängen knöt hon kontakt med jämnåriga crossmammorna Malin Bengtsson och Malin Berntsson och ganska snart kom de fram till att det fanns ett behov att skapa ett lag för tjejer i den mansdominerade sporten.
– Tjejerna är många gånger inte lika tuffa som killarna. Nu gör vi oss synliga och förhoppningsvis kommer fler att följa efter, säger Malin Berntsson. 
– Det går ändå an för mig som är 47 att bli omkörd av de sjuåriga killarna, då är det många gånger värre för tjejer i 15-årsåldern som nyss börjat köra, säger Malin Bengtsson.

Men det var inte bara intresset för motocross som mammorna hade gemensamt. De har också barn med olika former av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, eller funktionskvaliteter som de hellre säger, såsom adhd, autism och asperger.
– Som förälder till ett barn med adhd och asperger är det många gånger väldigt ensamt. Vi vill sätta fokus på de frågorna och målet är att samla in pengar genom att ha en egen tävling där överskottet på något sätt kan gå till, exempelvis forskningen, säger Anette Hallgren.
– Många gånger är det just de här barnen som behöver röra på sig mest, men ofta är det de som slutar idrotta tidigast. Vi vill visa hur viktigt det är att samverka kring de här barnen för att även de ska lyckas, säger Malin Bengtsson.

Sedan starten i höstas har Team Motogirls i dag tio förare i åldrarna 10–47 år. Nybörjarna samsas om banutrymmet med Therese Ivarsson som kör SM-tävlingar och hennes syster Maria Ivarsson som arbetar som ledarutbildare för Svemo (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet).
– Inom crossen har det fått genomslag att vi är ett renodlat tjejteam, säger Therese Ivarsson som åker från Tanum i Bohuslän till Älvängen där träningarna oftast hålls tre dagar i veckan under säsongen som pågår mellan april och oktober.

Genom god sammanhållning och att låta tjejer och kvinnor ta plats på en vanligtvis mansdominerad arena är målet att fler nu ska finna motocrossen.
– Här lyckas vi. Vi misslyckas inte i den här sporten, för här är alla bra, säger Malin Berntsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.