För intresset för Elvis vidare

Elvis Presley har varit en röd tråd genom Aleprofilen Tyrone Hanssons liv. Nu har han tagit över ordförandeposten i föreningen Elvisforum – och vill göra den till landets största klubb för fansen.

ANNONS
|

Tyrone Hansson öppnar dörren till det rödmålade annexet intill huset i Alafors. Här finns hans gedigna samling Elvisprylar, från rockstjärnans tidiga skivor till skor, vinflaskor och gamla posters.

– Min sambo sa att jag har så mycket grejer som folk vill se, de ska inte ligga i kartonger. Ringer någon och vill komma säger jag välkommen och sätter på kaffe.

Elvisintresset har funnits med sedan han var sju år och fick en skiva av sin pappa. När Tyrone blev lite äldre började han sommarjobba på det dåvarande Elvis Presley-museet, som startades av Bruno Tellander 1984 och turnerade runt i både Sverige och Europa.

ANNONS

– Det var såklart stort för mig. Det var då jag började åka på skivmässor och samla på grejer, man fick ju mycket kontakter.

Genom åren har Tyrone också träffat musiker som spelat med Elvis och fått en lite djupare inblick i stjärnans liv. Nyligen träffade han även Priscilla Presley efter en konsert i Scandinavium. Tyrone hade med sig en meny från en restaurang i Las Vegas 1969, som väckte minnen hos Elvis tidigare kärlek.

– Priscilla var med när han gjorde comeback i Las Vegas, efter att ha jobbat med film under en period. Även hon förundras över att det är så stort intresse kring Elvis fortfarande.

För Tyrone själv är det rösten, utstrålningen och Elvis Presleys personlighet som fascinerar. Han lyfter bland annat fram en omtalad händelse när Elvis spelade i Las Vegas och hjälpte till att ordna hotell för människor i staden som drabbats av en brand.

– Han var en annan person utanför scen, han byggde broar mellan människor.

För Tyrone har Elvis livsöde också varit en inspiration till det egna engagemanget i olika frågor. Under flera år jobbade han med en drogförebyggande förening i Ale, som grundades med hjälp av överskott från en Elviskonsert. Och inför förra valet startade Tyrone partiet Framtid i Ale, som fick två mandat i kommunfullmäktige.

ANNONS

I början av året tackade han också ja på frågan om att bli ordförande i Elvisforum, som ger ut elva tidningar om året och arrangerar festivaler på olika ställen. I dag har föreningen 200 medlemmar men de blir fler varje vecka, berättar Tyrone.

– Visionen är att det ska bli det naturliga forumet för alla som gillar Elvis.

Tyrone tror att människors fascination för Elvis Presley kommer att fortsätta under lång tid framöver.

– Han klev av livet mitt i karriären. Allt var oavslutat och det finns ett behov av att diskutera och förstå hans storhet.

Fakta: Tyrone Hansson

  1. Ålder: 49 år.
  2. Familj: Sambon Lena Zackrisson, sex barn och två bonusbarn.
  3. Gör: Jobbar på centralförrådet på Akzo Nobel i Bohus. Är ordförande för Elvisforum och partiordförande för Framtid i Ale.
  4. Andra intressen: "Jag fiskar gärna med barnen".
ANNONS